"Ако минем числото от 100 заразени, трябва да вземем сериозни мерки за ограничаване. С Борисов говорихме, посъветва ме за спокойствие, но ако се наложи - може да стане като Банско. Ако имаме нужда от ръкавици, маски, да направим постъпка към тях и ще ни бъдат изпратени. Към момента нищо не съм поискал".

Това заяви кметът на Доспат инж. Елин Радев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му от заразените в Доспат няма нито един, който да е в тежко състояние. Имало само една жена, която от около 10 дни е в болница в Гоце Делчев, но е в добро състояние.

"Слухове чувам, че превантивно са взимали работниците аналгин. Моето обяснение е, че са искали да заблудят контрола, за да могат да ходят на работа, да хранят семействата си. Те се изненадали, че са заразени, нямат никакви симптоми", добави Елин Радев.

Кметът поясни, че към момента броят на заразените е 51, акто вчера са излезли всички проби на работниците. Правели се още тестове, а според него ще има и още положителни.

Той уточни, че са изследвани всички 220 човека от предприятието, а вчера са били взети около 130 проби от котактни лица.

"Работниците пътуват от Сърница, от села, има и местни работници. Към момента сме оставили ресторантите да работят, като на една маса не може да седят повече от двама души. Най-тежкият сценарий, ако се увеличат доста пробите, може да се наложи да се ограничи излизането от общината", посочи кметът на Доспат.

И добави, че още вчера органите на РЗИ са искали това да се случи.