"Инфлацията е еднопосочен процес. Да си мислим, че тя ще се дръпне назад, защото цените са се дръпнали назад е погрешно. Когато цените се дръпнат назад, инфлацията спира и започва леко да намалява, но това не води до възстановяване на цените отпреди това". 

Това каза пред БНР председателят на Съюза "Произведено в България" Кънчо Стойчев. 

И посочи монополната среда в търговската система на България

"Над 65% от търговията с бързооборотните стоки са в ръцете на международните търговски вериги. Те са три-четири. Работят в ситуация на картел и в изнасилване на българските производители. Печалбите отиват в тях. И българските производители са в незавидно състояние. Ръстът на цените би следвало да се дръпне назад не от българските производители, а от търговските вериги, които в монополно състояние реализират свръхпечалби. Този проблем съществува навсякъде, но във Франция, например, има държава. В Полша големите търговски вериги са извън градовете, основната търговия се захранва вътре в самия град главно с полски търговци. Унгарците твърдо застанаха срещу веригите. В момента цените са заради това, че търговията в България е монополна и десето правителство поред се занимаваме с този въпрос". 

По думите му проблемът е, че българският производител няма избор и се разорява

"Това е нож в гърба на българския производител, който с всяка година намалява и с всяка година ни предлагат все повече от пластмасовата продукция - купуваш ябълка и тя четири месеца стои, без да си промени цвета дори. Веригите направиха собствени марки, т.нар. "бели марки". Това се нарича злоупотреба с търговска сила", допълни той в предаването "Нещо повече". Като подчерта, че българският производител никога не се е борил за преференции и привилегии, а за минимум равнопоставени отношения

"Не се спазват дори елементарни норми на конкурентост... Достатъчно е да има власт, която да гарантира честното съревнование и българският производител ще се справи".