Средната температура през август ще се задържи около нормата. За равнините тя е между 21 и 24 градуса, за високите полета – между 18 и 20 градуса, а за планините – в интервала 13-17 градуса. Най-ниската температура през месеца ще е около 9-13 градуса, а най-високата – до 38 градуса. През август месечната сума на валежите ще е около нормата в повечето райони на страната. За равнините и високите полета е между 30 и 50 л/кв.м, по Черноморието – от 20 до 35 л/кв.м, а в планинските райони – между 50 и 80 л/кв.м.

Първото десетдневие на месеца ще започне с по-ниски температури, заради студен фронт, който ще започне да нахлува от северозапад в петък. Около 3 август времето ще се затопли и ще бъде преобладаващо слънчево. Към края на периода се очакват превалявания, придружени от гръмотевици, в западните райони. Тогава ще се понижат и дневните температури. по морето ще се задържи топло и слънчево.

По време на второто десетдневие ще е предимно слънчево. Около 15, както и около 19 август има по-висока вероятност за преминаването на студен фронт. Прогнозира се в западните и централните райони на страната отново да има краткотрайни валежи и гръмотевици. Третото десетдневие ще стартира с температури, близки до нормалните за периода. През повечето дни над страната ще е предимно слънчево, но около 26 август отново се очакват превалявания и гръмотевична дейност.

На първия ден от месеца слънцето ще изгрее около 6:19 часа и ще залезе в 20:45 часа (продължителност на деня: 14 часа и 25 минути). В последния ден на август изгревът ще е в 6:51 часа, а залезът – 20:01 часа (продължителност на деня: 13 часа и 9 минути). Пълнолунието през месеца ще е на 5 август, а последна четвърт ще видим на 13-ти. Новолунието ще е на 20 август, а първа четвърт – на 27-мия ден от месеца.

На 12 август ще наблюдаваме пика на най-популярния метеорен поток – Персеиди, който ще озари небето с до 100 метеора на час. Неговият максимум ще е в 16:19 часа, но ще можем да го наблюдаваме и през нощта. Метеорният поток ще остане активен до 24 август.