Пловдив е домакин на единствения по рода си парад на айляците. Чрез него организаторите дават възможност за творческо включване и изява на всички жители и гости на града, желаещи да участват в това уникално приключение. Парадът се различава от останалите подобни събития с това, че  няма да бъде механичен сбор от дефилиращи групи и колективи, а ще въздейства като цялостен движещ се спектакъл, включващ разнообразни компоненти.

Складовете на Фондация „Пловдив 2019” ще се превърнат в едни от най-привлекателните места за пловдивчани и гостите на града, не с какво да е, а с идеята да бичим айляк. Това необичайно и необяснимо състояние е провокирало идеята за уникалното по рода си събитие.

„Идеята тук на нашия проект Айляк Парад беше да направим един парад, който да празнува айляка“, споделя Елена Паб от Фондация “ЖАР театър-изкуство-култура” Айляк Парад. Събитието ще премине под три различни ъгъла. Първия цели докосването и общуването с природата, втората секция е айлякът като демонстрация на статут и желание да надмогнеш и покажеш себе си. Третата секция е айлякът като освобождение, свобода на духа, освобождаване от всякакви грижи, или с други думи духът ти да лети. 

Режисьорът Пламен Радев, който е един от организаторите на Айляк Парад разказа пред TrafficNews.bg, че той и екипът му имат дългогодишен опит в тази сфера. Но парад като този, който правят е нещо ново и за тях самите и цялото това приключение е едно предизвикателство и нещо много интересно.

Елена и Пламен се занимават с театър под различна форма повече от 35 години. Двамата се опитват да развиват това изкуство, като всичко се случва на открито в нетрадиционни театрални пространства. И споделят, че парадът е нещо визуално. Трябва да се случва чрез образи, трябва да се види и изживее, да мине през града. 

Освен театър, Айляк Парад ще включва и отворени уъркшопи за изработване на големи парадни кукли и лични карнавални маски и костюми. Малкият Давид е едно от децата, които са се включили в творческата час на проекта. И споделя, че обича да прави цвета. 

Освен за изява на музикални и артистични заложби, Айляк Парад е подходящо място и за нови приятелства.

Какво казаха още организаторите на Айляк Парад, вижте във видеото на ТРАФИК ТВ: