Позната измама с "магичен крем" за стави отново заля социалните мрежи и интернет. Преди повече от 4 години   TrafficNews беше тръгнал по следите на измамниците, боравещи с кражба на самоличност и измамни реклами, за да продават стоката си. Схемата действа и до днес, а таргета им често са по-възрастни  хора. 

 

До медията ни постъпи сигнал от пловдивчанка, която се подлъгала по-рекламата на лекарствената помада и е опитала да поръча. Става дума за продукта за стави "Hondrostrong". Тя разказа пред медията ни, че е открила крема по Фейсбук страница. След това е последвало попълване на  бланка, на която трябва да си оставиш двете имена и мобилен номер. По думи на нашата читателка, след няколко часа е получила обаждане от въпросната „фирма”, но зад слушалката тя е чувала глас, който говори на руски или украински.

Това доста изумило жената, защото тя е оставила номера си в българска страница и затова отново опитала да поръча "Hondrostrong" и да се свърже с някого. Процедурата се повторила, а гласът по телефона отново говорил на друг език. 

Сякаш пускаха някакъв запис на робот и всеки път се повтарят еднакви думи", коментира пловдивчанката. По думите й се опитала да разбере какво точно искат от нея. Оказва се, че измамниците питат за ваш IBAN, както й лични данни. Тя посочи, че веднага е усетила фиктивната продажба, но много от възрастните хора се повличат в измамата и дават личните си данни. Именно заради това схемата действа повече от 5 години в различни държави по света.

TrafficNews отново извърши справка по случая, като установи, че Фейсбук страниците на продукта за стави "Hondrostrong" са над 20 и всяка една от тях промотира крема редовно на различни езици. Някои от профилите са български, други руски, украински , испански дори австрийски. Информация за крема се разпространява чрез платена реклама, за да достигне до повече потребители. Измамниците оперират основно на руския пазар, тъй като има десетки предложения на този език. 

 

Ако се разровиш в Гугъл обаче, може да разбереш, че "продажбата" е напълно фалшива. Един от методите на реклама  преди години бе фалшиво интервю с фалшив немски топ лекар с фалшива снимка на руския държавник. В цитирания рекламен материал с "експертно интервю"  се казваше, че помадата за лекуване на всички ревматологични заболявания съдържа в себе си изключително много съставки. От писанията през 2020 година, ставаше ясно, че лекарството се приготвя от - екстракт от рога на марал, змийска отрова и мазнини от акула. 

В актуален български сайт, който дистрибутира лекарството през 2024 година, съставките на абсолютно същата панацея далеч не са същите. Във въпросния онлайн магазин, в който се предлага "Hondrostrong" пише, че той е съставен от зелени миди, които живеят край бреговете на Нова Зеландия. Пише още, че формулата на крема е обогатен  с Апитоксин (пчелна отрова) и сок от листата на палуба.

Подходът във всички рекламни сайтове е еднотипен, но се забелязва и различия в “промоционалната цена”. В някои сайтове може да поръчаш крема за 69 лева, а в друг имаш 50% отстъпка от тази сума. Освен това, в един от българските сайтове има фалшиво интервю с несъществуващ хирург на име Боян Боянов. Това цели да покаже невероятните качества на продукта, а по-надолу в сайта има подправени коментари от "доволни български клиенти", а снимките им са на чужденци. Има доста изчерпателна информация за проблемите със ставите и тяхното лечение, използване на прийоми от типа, че дори спортистите използват това лекарство, за да се възстановят от контузии. 

 

Измамата се издава и в други писания от сайта. Там е записано още, че “Hondrostrong” се прави по древна рецепта на маорския народ- коренното население на Нова Зеландия. “Рецептата се предава от поколение на поколение и остава строго пазена тайна. Полинезийците повериха рецептата на нашата фирма с едно условие - да не произвеждаме повече от 1500 опаковки от крема годишно”, добавят мнимите производители и тази странна подробност.  

TrafficNews ще направи опит да сигнализира на компетентните институции за потенциално опасното промотиране и продажба на неизвестния продукт за стави. Медията ни апелира хората да не се доверяват на такъв тип спонсорирани постове и да проверяват обстойно всичко преди да предоставят своите лични данни, защото безотговорните действия водят до големи последствия.

Фалшив доктор мами пациенти с лекарство... от рога!Фейка на "медицинската" пропаганда достигна нови висоти чрез престъпление срещу болни и здрави