„Майко мила, Енергото щеше да ме убие. Цяло чудо е че още съм жив!”. Това възкликва 29-годишният Иван Христов, който бил ударен от ток след като решил да се изкъпе в банята си. Случката се разиграва на 10 юли във вилата му в севлиевското село Шумата. Мъжът се прибрал, пуснал водата и изведнъж усетил как го разтриса ток. За негов късмет успял бързо да се дръпне и се отървал само с голям страх.

Ден по-рано в имота му дошли служители на ЕРП Север от Енерго Про, за да преместят електромера му отвън. Оказало се обаче, че техниците объркали при свързването фазата с нулата.  Така, когато Иван се прибрал, ток удрял от чешмата, печката, бойлера и пералнята. Човекът замерил всички уреди с  фазомер и пуснал клипа с преживения кошмар във Фейсбук.

След като позвънил възмутен в Енергото, от там изпратили дежурен екип, който констатирал гафа на колегите им и оправил инсталацията.

Според ЕРП Север Христов също носи вина за инцидента, защото не се е явил във вилата си, когато е станало преместването на елтаблото. От фирмата  обявили планираните дейности предварително на интернет страницата на компанията и в регионални медии с цел да се осигури присъствие на собственика на всеки имот или негов представител.

„Г-н Христов не е присъствал по време на изнасянето на таблото, от което се захранва неговата вила. Не е осигурил и свой представител. Отказал е присъствие и в телефонно обаждане на негова съседка, която го е потърсила по молба на екипа на ЕРП Север. Поради отсъствието на клиента екипът е монтирал електромерното табло на границата на имота, но не е могъл да изнесе електромера, тъй като той се е намирал в къщата.

На 10 юли 2019 г. в 8:01 ч. г-н Христов е подал сигнал за проблем в електрозахранването на имота. Незабавно е изпратен специализиран екип, който е констатирал неправилно свързване на фазовия и нулевия проводник в електрозахранването на къщата. Проблемът е отстранен, след което електромерът е изнесен и е възстановена изправната схема на електрозахранване на вилата.

В конкретния случай не е било необходимо съставяне на протокол, т.к. електромерът не е сменен, а само е изнесен в присъствието на г-н Христов. Привидно изглежда, че грешката в свързването е допусната от електромонтьорите. В момента се анализират възможните причини за възникване на неизправността във вътрешната инсталация на имота на клиента. При посещението, в разговор с електромонтьорите, г-н Христов е обяснил, че се е прибрал във вилата си още на 9 юли вечерта и е установил проблема, но не е подал сигнал в ЕРП Север.

Изчакал е сутринта и едва след заснемането на приложения клип се е обадил на денонощния телефон на ЕРП Север. Бихме искали да обърнем внимание, че в ситуации, които крият опасност за здравето на хората, следва незабавно да се подаде сигнал на денонощния телефон на ЕРП Север 0700 16161 или на 112. На тези сигнали ЕРП Север реагира с висок приоритет и незабавно изпраща екип, който да обезопаси инсталацията”, заявяват от ЕРП Север.