Въпреки жегата стотици граждани се събраха пред сградата на Президентството в София, за да изразят недоволството си срещу Закона за защита от шума. Високите температури и силното слънце не ги спряха да дойдат на импровизирания митинг, който премина кротко и без ексцесии.

От Българската асоциация на заведенията (БАЗ), които организираха събитието, призова за отмяна на законовите промени, които ограничават работното им време до 22:30 ч. 

Представителите на бранша бяха облечени с тениски с надпис "Няма да сме тихи", какъвто е и надсловът на протеста. На мястото се събраха хора от различни възрасти, от собственици на заведения до музиканти и диджеи.

"Нямаше конструктивен диалог с представителите на бизнеса от страна на властта", обясниха участници в протеста.

"Тук съм, за да изразя гражданската си позиция. Смятам, че въпросният закон не е измислен достатъчно добре и ще нанесе големи щети. Аз съм музикант и това ме засяга пряко. Законът трябва да се преразгледа заедно с представителите на бранша и да се измени", заяви вокалистът на групата Jeremy? Ерсин Мустафов пред TrafficNews.

Полицейски екипи следяха да няма сблъсъци, но събитието мина без напрежение.

"Смятам, че този закон нарушава свободата на човека да се забавлява. Грижим се за спокойствието на по-възрастните хора, но не полагаме грижи как да задържим младите в страната. Трябва да се погрижим за концертите у нас - имаме толкова много добри музиканти, но по този начин ги възпрепятстваме вместо да ги подкрепяме. Законовите промени ще се отразят и на туризма ни", каза Мари-Стефани Стефанова, която работи в столичен бар.

Собствениците на заведения внесоха искане за налагане на президентско вето срещу Закона за защита от шума. Те бяха категорични, че днешното събитие не е протест и е изцяло с мирен характер. Въпреки това, ако исканията им не бъдат чути, те ще излязат на национален протест.

"Съгласно действащия закон, а и съгласно промените в него, се забранява озвучаването в открити площи от 23 до 8 часа. Промяната е, че досега беше от 23 до 7, а сега е до 8 часа сутринта”, коментира по-рано депутатът от  "Обединени патриоти" Христиан Митев.

Законът трябва да бъде обнародван от президента Румен Радев през следващата седмица,  ако не реши да наложи вето.

Няма да сме тихи! Собственици на заведения на бунт срещу закона за шумаЩе последват големи икономически загуби за целия туристически сектор, смятат представителите на бранша