„Да си видиш имота в календар !”. Така вероятно звучи новата страшна клетва, която си разменят хора, притеснени за законността на доходите.  

Причината е в хрумването на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество , известна повече като „Антимафия”,  да пусне  необичаен календар за новата 2019 година. 

В него са снимани част от конфискуваните имоти на бизнесмени с незаконни доходи.  „Правим го по италиански пример, целта е да има и превантивен ефект”,  обясниха от КПКОНПИ пред  TrafficNews.bg.   Пак по италиански модел тази година за пръв път експерти от Комисията  ще поставят на къщи или имоти табели, на които  ще пише, че те са отнети и се продават в полза на държавата. 

Календарите с респектиращата колекция конфискувани хотели, вили и даже ниви, висят в почти всички кабинети на оглавяваната от Пламен Георгиев структура.

Януарската страница е посветена на дейността на комисията, но още за февруари се вижда внушителeн мезонет на варненеца Дончо Михайлов. Комисията с дългата абревиатура му е отнела имущество за  196 900 лева.

Когато прелистим на април, се вижда китна резиденция в село Градец,  притежавана преди от Руси Хубенов и предоставена безвъзмездно за нуждите на полицията в Котел.

За юни е избрана вила в рустикален стил в габровското село Спанци, конфискувана от Веселин Наковски, който се е простил с имущество за 3 288 916 лева.

 

Цяло ромско имане грее за август. Златните накити са отнети от клана Маринови от Долни Дъбник.  Иван и Иванка Маринови, както и техните синове Станю и Горан, са с обвинения за пране на пари. Като цяло ромската фамилия е обедняла с 3 242 268 лева.

За септември вместо снимка на поредния конфискуван имот е сложен респектиращ лозунг: „Чрез качествено управление към ефективно отнемане” .

Пример за такова ефективно отнемане е  цяла кооперация с магазин, сервиз и автомивка в Айтос, притежавана от съгрешилия Феим Мурадов.

За декември, адекватно за сезона, илюстрацията е апартамент в хотел в Банско, конфискуван от  Марин Герганов.

От КПКОНПИ са горди, че това е вторият пореден календар с избрани трофеи от дейността на комисията.  Първото издание, което е напечатано за началото на 2018 г., започва с януарска гледка към хотел „Танне” в Банско, отнет от немския гражданин Манфред  Дийл, сурвакан общо за 7 050 142 лева. 

 

Освен лъскави къщи и хотели, там може да се види дори кораб-ресторант на река Дунав, отнет в полза на държавата от Васил  Кънев.

Селекцията за следващия календар на КПКОНПИ още не е ясна, но в нея е напълно възможно да се появят имоти на видни тежки фамилии като Стайкови, Арабаджиеви и Баневи, прогнозират колекционери на уникалните издания.