Купища с отпадъци и преливащи контейнери в центъра на село Труд, и то само на метри от двора на детската градина. За това ни сигнализира читателка на TrafficNews.bg, която засне и ни изпрати снимките с препълнените съдове за смет. По думите й от няколко години има проблеми с недостатъчното сметосъбиране и малкото на брой контейнери за боклук.

„Снимките са направени два дни след като боклукът е събран. Положението е такова, а следващото събиране ще бъде другата седмица. Децата дишат и гледат тези боклуци, докато играят. Местното сдружение сезира многократно общината и общинските съветници, но мерки не се взимат. Тази ситуация на 5 километра от Пловдив е абсурдна”, възмущава се нашата читателка.

Във връзка с този проблем потърсихме мнението на кмета на село Труд Красимир Минков. По думите му община „Марица” има сключен договор със сметосъбиращата фирма за разделното сметосъбиране два пъти в месеца да бъдат извозвани съдовете с отпадъци. Според кмета това е крайно недостатъчно. За няколко дни съдовете се препълват. Има и пикови месеци, в които хората изхвърлят повече отпадъци и се получава препълване.

Миналата година общината е доставила в село Труд допълнителни съдове, но те отново се оказват недостатъчни. Пред репортер на TrafficNews.bg Красимир Минков заяви, че преди около 10 дни е пуснал заявка за доставянето на още съдове за смет и заявка за по-често събиране на отпадъците от сметосъбиращата фирма. В момента се изчаква отговор от общината. Обикновено през летния сезон изхвърлянето на отпадъци е повече и се надявам поне на някакъв по-разчупен график за събирането на контейнерите, подчерта Красимир Минков.

За фактите с недобросъвестното и неправилно изхвърляне на отпадъците в село Труд се съгласи и кметът на община „Марица“ Димитър Иванов. Според него хората от селото изхвърлят растителни отпадъци в кошовете за боклуци, вместо на изградените площадки за растителен отпадък.

Димитров обаче не застана зад думите на кмета на Труд относно недостатъчните контейнери и нередовния график за събирането им.

„Сметосъбирането и сметоизвозването в село Труд се извършва всяка седмица. Това се извършва по график, както във всяко едно населено място от общината. По-скоро има домакинства, които не си изкарват съдовете със сметта вечерта, преди да се съберат от сметосъбиращата фирма“, каза кметът на община „Марица“ и отново подчерта, че всяка седмица, във всяко населено място се извършва сметоизвозването на отпадъците в контейнерите.

Димитър Иванов успокои хората от Труд, че на този етап не се предвижда корекция в таксата за смет.