"Госпожо Евдокия Чочева, 

Радвам се да разбера, че празнувате своя стотен рожден ден.

Изпращам ви моите топли поздравления и добри пожелания по този щастлив повод.

Кралица Елизабет".

Това пише в специалната картичка с лика на Нейно Величество и златния знак на Бъкингамския дворец, адресирана до българката Евдокия Чочева.

Интересна е историята как достолепната варненка получава честитка от Елизабет ІІ. Основен "виновник" за това е един от внуците й - Десислав, който работи към правителството на Канада. Уважаваният български професор - социален антрополог споделил с колегите си, че баба му скоро ще навърши един век. Те особено се впечатлили от Евдокия и историята й и решили да й направят незабравим подарък. По своите си политико-дипломатически пътища управата на бившата британска колония уведомила Нейно Величество Елизабет Втора, която от своя страна откликнала и скоро на адрес "България, Варна, за г-жа Евдокия Чочева" пристигнало поздравително писмо с клеймо от Бъкингам.

Г-жа Евдокия има син и дъщеря, шестима внуци, както и петима правнуци, които живеят в Швейцария, Канада, Великобритания и България. Всички те я наричат Маня. "Децата си идват, но аз никога не съм искала да живея в чужбина", споделя Маня пред dir.bg.

Предпочита да живее сама. Движи се активно, всеки ден прави гимнастика още със ставането си от леглото, не използва асансьор. И до днес си намира занимавки и дребни бизнеси, с които си докарва допълнителни доходи.

И въпреки, че има писмо от Нейно Величество Кралицата, г-жа Евдокия не е роялистка. Следи обаче активно всичко, което се случва по света и у нас. В момента е на вълна погребението на Елизабет и коронясването на сина й Крал Чарлз Трети, но държи под око (по скоро - под ухо, тъй като най-много обича да слуша радио) и родните политици. Смята, че днешните "строители на съвременна България" не знаят добре български, да не говорим за чужди езици, затова не гласува на избори.