През следващата година ще бъде разработен изцяло нов закон за детето и семейството и това е една от основните цели на Министерството на труда и социалната политика. Това заяви в Пловдив заместник-социалният министър Зорница Русинова. Според нея правата на децата в България трябва да бъдат гарантирани и именно тези промени ще дадат тази възможност. Тя участва в конференция на тема "Развиване на регионална стратегия за превенция, защита, наказателна отговорност и политики в борбата със сексуално насилие".

Това, което предстои в рамките на нашето законодателство през следващата година като законодателна инициатива на Министерството на труда и социалната политика, е разработване на изцяло нов закон за детето и семейството, който ще допълни и гарантира правата на децата, включително и в случаите, когато са жертва на насилие. „За нас е важно като министерство, като политика да създадем съпътстващата мрежа от кризисни центрове, да създадем съпътстващата мрежа от информация, защото кризисните центрове, приютите и услугите, които създаваме те са с подкрепата на следствието. Но трябва повече информация на обществото и тук разчитаме и на вас медиите за борбата с домашното насилие.“ 

Конкретните мерки за борба със сексуалното насилие са заложени в Националната стратегия, която МТСП е разработило още през 2016 година и изтича през 2020 година. Това, което министерството е подсигурило е подкрепа на услуги за жертвите на насилие като те вървят по две линии. Чрез оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ се подкрепят 39 общини, които в дългосрочните си инвестиционни програми са създали четирите вида услуги - кризисни центрове, приюти и центрове за временно настаняване и центрове за работа с деца на улицата. Пловдив е една от тези общини като тук вече е изграден кризисен център. В момента общините могат да кандидатстват по ОП „Развитие на човешките ресурси“ като общата стойност на процедурата е 18 млн. лева. Те ще бъдат изразходвани, за да развият тази услуга с персонал, обучение, подготовка на персонала.

Другата възможност, която днес бе открита на конференцията в Пловдив е една схема по ОП „Развитие на човешките ресурси“ на обща стойност 5 млн. лева. Тя е насочена към неправителствените организации в партньорство с общините да разработят своите проекти за социално включване, за интеграция на пазара на труда на всички уязвими групи. Целта е да се даде възможност на всяка една организация със свой проект на стойност до 200 хиляди лева. Първо да даде възможност за социално включване на много широк кръг групи от хора, които са в риск - на деца с увреждания, на други лица с увреждания, на жертви на насилие. Много често неправителствените организации са тези, които с професионализма и специфичната подготовка на персонала са тези, които най-добре могат да подготвят такава услуга. Общината пък е тази, която може да ги приюти и на следващ етап да и осигури устойчивост. През тази година се очаква над 3000 човека да бъдат обхванати в мерките, подчерта зам.-министър Зорница Русинова.

На срещата бе презентирана дейността на Центъра за подкрепа на жертви на сексуално насилие, изграден в Бургас. Дейността на подобни институции е да запознае жертвите на насилие с тяхната дейност, да бъдат направени необходимите изследвания и медицински прегледи и да бъде събран необходимия доказателствен материал от съдебен лекар. Центърът разполага и с полицейски служител, който разследва случаите на насилие без да травмира съответното лице или изолира от процеса. Работа с жертвите на сексуално насилие има и психолог-консултант, който подкрепя в процеса н възстановяването в дългосрочен план. Стигайки до правния процес с лицата се среща и прокурор, който съблюдава процеса по събиране на доказателствата, за да бъде изготвен обвинителният акт.