На новоизграденото кръгово кръстовище на булевард „6 септември“ са поставени два знака „СТОП“, които са объркващи и не особено видими за водачите, сигнализира читател на TrafficNews.bg.

„2 години чакаме да направят този булевард, накрая за компенсация получаваме объркващи знаци. Аз не мога да си обясня как трябва да се движиш, за да видиш този знак. Дали ако не спрем на този знак, ще бъдем глобени?“, си задава въпроса читателят ни.

Видимо от снимките възниква и въпросът защо знаците „СТОП“ са поставени точно на тези места, както в случая в началото на пътния разделителен остров.

Потърсихме за коментар заместник-кмета по транспорта в община Пловдив инж. Златин Велев.

Оказва се, че още при строителството знаците „СТОП“ не са били затегнати и от силния вятър са се разместили. Самият проект за изграждането на кръговото кръстовище е одобрен през 2013 година от инж. Петя Арабаджиева и съгласуван от Пътна полиция. По тяхно искане знаците „СТОП“ са поставени пред пешеходните пътеки. Служителят, който е поискал това, вече не е на работа. В сегашни разговори с представители на Пътна полиция се стига до извода, че вероятно проектът ще бъде коригиран и тези знаци ще бъдат премахнати. За целта обаче ще трябва да се мине по съответния ред с одобрението и съответните комисии, заяви Златин Велев.

„Служителят е поискал за по-голяма безопасност стоповете да бъдат поставени преди пешеходните пътеки. Лично за мен не е нормално в едно кръгово движение да имаме спиране, защото основното предимство на кръговото движение е например при по-слаб трафик, да има движение без спиране на потоците. Ще вървим към промяна, но за нея ще бъде необходимо известно време“, каза пред TrafficNews.bg заместник-кметът по транспорта.

Новите знаци са по-качествени и с по-дълъг експлоатационен срок. Те са първи клас, с инженерно фолио и двоен борд, което ги прави както по-стабилни, така и по-безопасни при пътни инциденти.