Стегната организация и много усилия от страна на външното ни министерство ще са неоходими зза организирането на избирателни секции в чужбина за предстоящия парламентарен вот. Това заяви бившият конституционен съдия и преподавател по конституционно право проф. Пламен Киров

„Неизвестните са много, що се отнася до участието на българските граждани в чужбина в изборния процес. Те зависят не само от нашето желание, законодателство, усилията на МВнР и ЦИК, но и от законодателството и състоянието на съответната приемаща страна. Без съмнение, сънародниците ни ще гласуват при различни условия”, коментира той пред Нова.

 Той засегна и броя на секциите в страни, които са извън Европейския съюз, чието ограничение е до 35.

„Това е решение на Парламента, така е преценил законодателят. Това е ограничителна мярка, с която не съм особено съгласен. Там, където има възможност, нека се направят, а не да се ограничават”, смята проф. Киров.

Професорът коментира видеонаблюдението по време на изборния процес и при броенето на бюлетините. „Ако не е предвидено в закона, че може да се провежда такова предаване онлайн и заснемане на процеса, то не може да бъде осъществено”, категоричен беше бившият конституционен съдия.