"Днес е много тежък ден. Тази среща е посветена на Деня на освобождението на България от османско робство. Най-напред нека да почетем паметта на загиналите украински граждани и бесарабски българи с едноминутно мълчание", започна своето приветствено слово генералният консул на България в град Одеса Светослав Иванов по време на срещата днес, в деня на националния празник на България – 3 март, с представители на българската общност в Одеска област.

Той подчерта, че в тежките условия на войната в Украйна помощта на България е както към българската общност в Украйна, така и към самата Украйна, предаде БТА.

Генералният ни консул, акцентира, че в залата са се събрали представители на българското малцинство, украински граждани. "От България пристигна делегация, заедно с нашите гости искаме да ви покажем нашата солидарност към вас и към Украйна", каза той.

"Днес България отбелязва 3 март - Деня на освобождението на България от османско робство. На тази дата е подписан Санстефанският мирен договор, с който се слага началото на българската държава", подчерта Светослав Иванов.

Той припомни, че по-късно се осъществява и Съединението на България. Българската държава е изживяла през периода от 1396 до 1878 г. едни от най-тежките години в своята история.

"Сега България е пълноправен член на Европейския съюз и НАТО. Явно и Украйна трябва да мине своя път, много тежък път. Пътят на свободата. От сърце пожелавам да дойде денят на края на войната", каза българският дипломат.

"В края на 18-и и началото на началото на 19-и век вашите предци са дошли тук преди повече 200 години. През тези 200 години те запазват българската култура, българския език, българското самосъзнание, за което изразявам своето уважение и респект", продължи в приветственото си слово Иванов.

Генералният консул отбеляза, че голяма част от българските революционери, писатели и възрожденци са живели извън България – Букурещ, Браила, Одеса.

"Един от нашите национални герои Христо Ботев прекарва част от живота си в Одеса. През 1863-1866 г. той е ученик във 2-ра мъжка гимназия в Одеса. После работи като учител в бесарабското българско село Задунаевка. Къщата, където е живял Ботев там, е собственост на МОН на България и предстои да открит в нея културно-образователен център, където вашите деца и децата от българските неделни училища да се запознават с историята на България, с живота с Христо Ботев", каза още Светослав Иванов.

Той допълни, че друг писател, който е живял в Одеса, е патриархът на българската литература Иван Вазов. В Одеса той написва романа "Под игото." В него Вазов много точно описва живота на българите по време на турското робство, каза дипломатът и продължи, че малко по-късно друг писател Алеко Константинов е завършил юридическия факултет на Одеския университет. На 4 март в сградата на юридическия факултет на Одеския национален университет "И.И. Мечников" ще бъде открита паметна плоча.

"България подкрепя независимостта, суверенитета и целостта на Украйна в международно признатите й граници. България подкрепя много сериозно Украйна в тази несправедлива война в агресията й срещу Русия. Тя го показва по един безспорен начин в продължение на тези две години. Освен с интензивните контакти на политическо ниво, така и с финансирането по отделни програми, които подпомагат на организациите с българско самосъзнание в Украйна", подчерта Светослав Иванов.

Генералният консул на България пожела на присъстващите представители на българската общност гордо да носят българското в сърцата си и това, че България е много добър партньор на Украйна и стои зад българите тук.

На срещата в Генералното консулство присъстваха представители на местното самоуправление и на обществеността от български произход: кметът на град Болград Сергей Димитриев, ректорът на Одеския държавен аграрен университет Михаил Брошков, директорът на Болградската гимназия "Георги Раковски" Снежана Скорич, директорът на Всеукраинския център за българска култура в град Одеса Димитър Терзи, отговорният секретар и вицепрезидент на Асоциацията на българите в Украйна Михаил Радев, председателят на Конгреса на българите в Украйна Юрий Граматик, председателят на Българското народно събрание в Украйна Валерий Твердовски, председателят на Асамблеята на българите в Украйна и редактор на вестник "Роден край" Дора Костова, председателят на Измаилската българска община "Света София" Николай Иванов, председателят на Кировоградската областна българска организация "Нашите хора" Сергей Осадчий, директорът на Измаилското БНУ "Светлица" Светлана Кравченко.

В срещата участваха и заместник-председателят на Народното събрание на България Росица Кирова, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, столичният общински съветник Драгомир Младенов, деканът на Геолого-географския факултет на СУ "Свети Климент Охридски" проф. Климент Найденов, българските писатели Йордан Евтимов и Северина Маркова.

Българската общност в Одеска област е трета по численост и наброява над 150 000 души според официалното преброяване в Украйна през 2001 година. В Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.