„Пловдив показа как, когато сме единни в България, сме еталон за това, което може да се случи. От една гола поляна да се направи прекрасна лаборатория, каквито има много малко в страната”, заяви началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски, след като разгледа новопостроената лаборатория за диагностика на COVID-19 към Инфекциозна клиника на УМБАЛ  "Св. Георги".

Кметът Здравко Димитров заяви, че това е начинът да сме обединени като нация. Това обаче трябва се случва и когато нямаме катаклизми и пандемии.

„Все по-нужни ще ни бъдат такива лаборатории, дори когато отмине COVID-19. Човечеството винаги ще бъде изправено пред предизвикателства. В докладите на световните организации се сочи, че инфекциозните болести – нови вируси и мутирали стари, ще бъдат най-голямата заплаха за човечеството”, каза ген. Мутафчийски. Той допълни, че в момента то получава важен урок какво трябва да се прави завбъдеще.

„На този етап България се справя с малко жертви, всички от които са свидни. Вече имаме 18 референтни лаборатории, а в началото имаше само една. Дай Боже да се намери бързо ваксина или надеждно лекарство. Основен акцент трябва да са медицинските ресурси – интензивните легла. Така постепенно, една по една, мерките могат да бъдат премахнати. След това, при изникването на нови огнища, да отреагираме”, каза началникът на ВМА.

Председателят на Националния кризсен щаб влезе в лабораторията, за да се запознае с апаратурата и възможностите й. 

Ето го и екипа на лабораторията:

Ръководител на лабораторията: доц. д-р Мария Атанасова – вирусолог в Катедрата по микробиология и имунология на МУ – Пловдив и в УМБАЛ „Св. Георги“,

д-р Гергана Ленгерова и д-р Йордан Калчев – асистенти в Катедрата по микробиология и имунология на МУ – Пловдив и специализанти по микробиология в УМБАЛ „Св. Георги“,

Лилия Иванова – специализант по микробиология в УМБАЛ „Каспела“,

Цеца Петкова – биолог от Лабораторията по вирусология в УМБАЛ „Св. Георги“, и

Николай Мехтеров – гл. асистент в Катедрата по медицинска биология на МУ – Пловдив.