Акция за спасяване на колониите градски прилепи подеха от фондация "Bat World Bulgaria". Те напомнят, че летящите мишки са защитен вид у нас. В България, както и в цяла Европа, няма прилепи-вампири, наличните животни се хранят само с насекоми и страховитите истории за тях са далеч от истината.

"Прилепите избягват контакта с хората, като всяко диво животно. Те нямат интерес от близостта с нас. Понякога обаче, те имат убежища в различни кухини по терасите ни или зад изолации в домовете, или на таваните ни.

В тези случаи те влизат там от "външната среда" и се оказват в дома ни , само ако случайно има отвор и към него, или ако случайно влетят през прозореца, информират от "Зелени Балкани".

От "Bat World Bulgaria" призовават да не се избиват хвъркатите мишки. 

"Прилепите се хранят с тонове насекоми, които ние наричаме вредители. Те пазят нашето здраве, нашето селско стопанство. Качеството на живот на нас и на децата ни зависят и от прилепите.

И въпреки това ние ги избиваме там, където ние сме най-многобройни", пишат от фондацията в официалната си страница във Facebook.

Летящите гризачи в градовете често биват зазиждани живи в сградите. Постройките са пълни с бременни женски и майки с бебета, които просто ще бъдат избити по особено жесток начин. В тази връзка от "Bat World Bulgaria" имат нужда от доброволци за спасяването на животните.  Ето и обявата на фондацията:

"Търсим хора, които:

Първо и НАЙ-ВАЖНО имат желание!
Второ - не ги е страх да учат и изследват нови неща!
Трето - готови са да дадат от времето си и да изпълнят разумно поет ангажимент.
И последно - биха могли в голяма степен да са активни и самостоятелни в организирането.

Тези хора са нужни:
- ако нямат страх от високо: за качване на скеле и платформа за оглеждане на фасадите
- за наблюдаване от земя на сградите няколко часа, броено 2 часа преди залез
- за предписване на мерки за спасяване на животните и договарянето им със строителите
- контролиране на изпълнението на договорените мерки
- организатори на всичко това", посочват от организацията.

Всеки, който има желание да се присъедини, може да изпрати съобщение на страницата на "Bat World Bulgaria" или да се обади на телефон 0887750525.