Над 100 пловдивчани изследваха своя гликиран хемоглобин по време на безплатните изследвания, които се провеждат в града под тепетата. Мобилната лаборатория е разположена до фонтаните пред общината, а специалистите апелират всеки, който желае, има симптоми или ендокринологични проблеми да направи своето изследване, което е безплатно. Самата процедура не трае повече от минута, а резултатите излизат в рамките на десет.

Важно е пациентите да знаят състоянието на гликирания си хемоглобин, защото това е ясна индикация за това, каква е била средната стойност на кръвната им захар, разказаха пред екип на TrafficNews.bg специалистите. Ранното откриване на здравословен проблем може да доведе до неговото бързо овладяване и избягването на каквито и да било усложнения. С всяка изминала година хората в регистрите на заболелите от диабет тип 2 се увеличава драстично, тъй като един на пръв поглед здрав човек не може да се предполага, че има проблеми с инсулина, докато не бъде направено изследване. Неглижирането на това води до тежки последици за човешкия организъм, които нямат аналог и е изключително трудно да бъдат овладяни, подчертават ендокринолозите.

В последните години разпространението на захарен диабет тип 2 придобива епидемичен характер. С всяка изминала година броят на заболелите нараства, информираността на обществото ни не е достатъчна и нямаме изградени навици за профилактика, алармират специалистите. Очаква се през следващите години броят на хората в световен мащаб да се увеличава прогресивно. За съжаление, основната причина за смъртността при захарния диабет тип 2 са усложненията, които имат сърдечно-съдов характер. При диабетиците те се явяват два пъти по-рано и имат по-бърза прогресия, отколкото при здравите хора. 

Безплатните изследвания и информационната кампания, която в момента се провежда е с национален обхват и се организира по повод Световния ден за борба с диабета – 14 ноември. През следващите 3 месеца ще се проведат различни активности, за да привлекат вниманието на обществеността към повишения сърдечносъдов риск при хората със захарен диабет тип 2. След старта й в София и днес в Пловдив, кампанията продължава в Стара Загора – 23 октомври, Градската градина до Общината, Варна – 25 октомври, до входа на Морската градина, Плевен - 26 октомври, до Градската градина и пл. Възраждане.