Световен ден на околната среда се отбелязва всяка година на 5 юни, като представлява най-значимият и известен глобален ден за положителна промяна на състоянието на околната среда. Тази година е посветена на темата за замърсяването на въздуха.

Всеки може да се включи към световната инициатива тази година като си направите снимка с маска, бъф или кърпа, с което милиони хора ще покажат нуждата от предприемане на мерки за чист въздух. Хаштаговете, които може да използвате, са: #ЧистВъздух, #WED2019 (WorldEnvironmentDay2019) и #BEATAIRPOLLUTION.

Денят ще бъде отбелязан и в Южен парк в столицата. Програмата включва различни лекции и работилници. Всеки от посетителите ще може да се консултира със специалисти за ефекта от мръсния въздух върху здравето, да научи как да намали личния си принос върху замърсяването на въздуха и отпечатъка си като цяло върху околната среда. Ще има демонстрации как се оценява здравословното състояние на дърветата. Ще има и йога с акцент върху правилното дишане, както и няколко паралелни работилници как отпадъците да бъдат преобразувани в полезни продукти.