Малката Коледа или Бъдни вечер е един от най-светите семейни празници. Целият ден минава в подготовка на вечерната трапеза, която задължително е постна, а ястията трябва да са 7 или 9 на брой (колкото са дните в седмицата и месеците на бременността).

Масата трябва да бъде продълговата и покрита с месали. Освен обредни хлябове, се поставят ястия, като - джуркан боб, сарми с зеливи листа, ориз или булгур,  пълнени чушки, тиквеник, варено жито или царевица, лук и чесън, сол и пипер. Специално се слагат още ошав, вино и ракия. Всеки трябва да си счупи по един орех, за да провери какъв ще му бъде късметът. Вечерта около трапезата питката се разчупва, като първото парче е за Богородица, второто е на къщата, третото - за бабата, и така до най-малкия член на семейството. 

Днес се раздава за починалите роднини.
Трапезата не се вдига до другия ден.

TrafficNews.bg