Десетки села в Странджа са заплашени да останат без транспорт в края на месеца. Причината е драстично намалените от държавата субсидии за превоз в труднодостъпни и планински райони, съобщава БТВ.

Най-голям е проблемът в община Малко Търново, която е и една от най-бедните у нас. 

Село Стоилово е на около 80 км от Бургас. Автобус от там до селото обаче няма. Транспорт има 2 пъти в седмицата до общинския център Малко Търново. До дни обаче може да спре и той.  

„Имаме 2 пъти в седмицата сутринта и вечерта микробус, с който ходим до Малко Търново и от там имаме връзка до Бургас, но сега спират линиите, затова сме дошли да протестираме”, обясни жена от селото.

Хората са категорични, че нямат алтернатива на транспорта.

Трудно се стига и до друго село в Странджа – Бръшлян. Следващият автобус е в петък. В 8 ч. микробусът за Малко Търново е препълнен. Това е първият и единствен курс за сутринта. Повечето пътници обаче ползват превоза само до близките до Бургас села, защото е директен. 

До селото, на 65 километра от Бургас, транспорт има три пъти в седмицата. 

Най-автентично сред селата в Странджа със съхранената си архитектура, Бръшлян привлича туристи целогодишно.  

„Като идват гостите, обаждат се, знаят кога тръгват маршрутките и 2-3 дена тук има къде да преспят, обикалят района. А сега не мога да си представя как ще бъде! За мен това е абсолютен геноцид”, категорична беше Сийка Янкова от Дружество за развитие на село Бръшлян.

„Анализът през последните три години показва, че с всяка следваща година средно намаляването на субсидията за транспорт е с около 3000 лв. на година”, изчисли Деян Йотов от дирекция „Финанси и бюджет” към община Малко Търново.

„Средствата, които държавата отделя, са крайно недостатъчни. При това положение ние не можем да продължим да работим след края на февруари. От миналата седмица обслужваме направлението с автобуси и екипажи от Бургас, което води до още повече разходи и загубата се увеличава”, отбеляза превозвачът Румен Христов, който има договор с община Малко Търново.

 „За съжаление, със скромния бюджет няма как да дофинансираме транспорта. Търсим всякакви варианти, надявам се, че ще бъдем чути и този проблем ще остане в миналото”, коментира Илиян Янчев, кмет на община Малко Търново.

Решение търсят и в областната управа. Сезирано е и Сдружението на общините, което на общо събрание следващата седмица ще направи анализ за мащаба на проблема.