3-годишният Деян от Пловдив страда от детска церебрална парализа и микроцефалия. Заболяванията са открити, когато той е на 8-месечна възраст. По време на бременността си майка му Ирина Пачелиева е нямала индикации, че нещо с плода не е наред. Известен период след раждането на Део, тя забелязва, че детето не се развива като останалите бебета. Закъсняват всички функции, които са нормални за развитието на едно дете, като например характерното заглеждане в предмети или посягане към играчки.
 
Забелязвайки тези нередности Ирина предприема поредица от изследвания, при което е установено, че Део има увреждане на мозъка. Това е един от най-трудните й периоди, за всяка една майка е трудно да понесе новината, че детето й не е като останалите деца, споделя Ирина.
 
Покрай денонощното обгрижване, Деян и неговата майка срещат и много финансови затруднения. За задължителната рехабилитация на детето НЗОК отпуска 12 направления годишно, всяко от което включва 10-дневни процедури. Заради наложен лимит и големия брой нуждаещи се деца, тази година Ирина получава само 8 направления. И за да компенсира пропуснатите процедури тя заплаща около 1500 лева месечно, като част от сумата се покрива от ТЕЛК-а, който получава.
 
От своя приятелка Ирина разбира, че може да кандидатства за финансови средства, набрани от даретелската кампания „Българската Коледа“. Основната кауза всяка година е да се помага на децата с тежки увреждания като Деян. И да могат още в ранното си детство да преодолеят здравословните си проблеми, за да реализират пълния си потенциал."Каузата е много добра, подпомага децата да си продължат рехабилитацията или каквото им е нужно лечение. Защото на родителите им е изключително трудно. Доста бързо се случват нещата, превеждат се паричките, веднага могат да започнат да се позлват", казва Ирина.
 
С част от финансовите средства от Българската Коледа майката на Део погасява разходите си за нужната допълнителна рехабилитация. Спецификата на заболяването на детето е е такава, че тези процедури ще го съпътстват през целия му живот. Паралелно с физическите упражнения, с Део работи и психолог. Макар и на 3 години, неговата психика отговаря на 10 месечно бебе.
 
Грижата за детското здраве е приоритет за кампанията Българската Коледа. Под мотото „Да дарим бъдеще на болните деца" отганизаторите призовават набирането на средства чрез СМС на номер 1117, които да бъдат използвани за съвременна високотехнологична апаратура за прецизна диагностика, съвременно лечение и активна рехабилитация. И да могат децата като Део да получат своето щасливо детство и пълноценен живот.