Четирима криминално проявени са въртяли бизнеса с осигуряване на донори за трансплантация на бъбреци в Турция. Те са прибирали между 50 и 100 000 евро за всеки успешен случай. Срещу далеч по-скромни суми са продавали органите си безработни роми от София, Монтана и Враца. 

Това стана ясно на брифинга, даден от шефът на спецпрокуратурата Димитър Петров, говорителят на същата институция Сийка Милева, зам.-шефът на ГДБОП Любомир Янев и неговият колега Илия Делчев, участвал пряко в залавянето на престъпната група.  

Четиримата организатори, които са трима мъже и една жена, са имали различни провинения досега. Единият има криминална регистрация за обсебване, другият за измама и ползване на фалшив , а третият за незаконна сеч Жената пък е осъждана за кражба и грабеж. Всички те са демонстрирали много висок стандарт на живот, едният е имал за прикритие фирма за внасяне на коли от чужбина. Всички са български граждани, но един е имал и турски паспорт.

"Двама души са организирали дейността на групата като са свързвали донори с хора, които имах нужда от трансплантация. Останалите се се занимавали с набирането на донори. Всичко се е случвало в Турция, единственото нужно е било да има документ за роднинска връзка, които са били фалшиви, но напълно достатъчно за случващото се.  Договорените суми между 50 и 100 хиляди евро най-често са давани на части", обясни шефът на спецпрокуратурата Димитър Петров. 

На 10 септември е задържан автомобилът, в който са пътували организаторите на канала, донор и пациент, който се нуждаел от бъбрек. В колата са  намерени фалшиви паспорти, множество медицинска документация, както и много мобилни телефони. 

Схемата действала от февруари тази година, като ролята на ръководители са изпълнявали жената и мъжът с двойно гражданство, който движел нещата в Турция.

"Донорите са имали по два паспорта- истински и фалшив. Истинският се ползвал на границата, а фалшивите в болницата. Представяни са и легализирани документи за роднински връзки между донора и нуждаещия се. Ако тестът за съвместимост е отговарял се е правела процедурата, ако не донорът се е връщал в България", обясни прокурор Сийка Петрова

Донорите са безработни роми от Видин, Монтана и гетата в София - Филиповци, Орландовци и Факултета. Парите винаги са се давали на ръка. В повечето случаи нуждаещите се са теглили кредити, ипотекирали са имоти и т.н, за да могат да заплатят исканата сума от 60 000 евро.

"Установени са петима донори, има още трима, които са очаквали пътуване за Турция, а е имало и още двама нуждаещо се", обясни антимафиотът Илия Делчев. 

Той разясни, че в Турция роднинската връзка важи до трета степен, а в България е нужно да са близки роднини, което улеснява намирането на донов в южната ни съседка. Освен това по този начин е прескачан дълъг списък с чакащи. 

“Самата операция е струвала около 25 хиляди евро. Останалите пари са били за организаторите, а самите донори са получавали 5-6 хиляди”, разясни още Сийка Милева. Събират се доказателства и за лекари от България, които са помагали на престъпната група. По непотвърдена информация това са лаборанти, които са се “грижили” да изготвят документи за роднинска връзка. Тези изследвания са правени в една и съща лаборатория, сочи разследването.

Разбиха канал за донорство на бъбреци у нас! Нуждаещи се плащали по 60 000 евроЧетирима души са задържани