„80% от болните се лекуват в домашни условия, а 20% са на болнично лечение. Всеизвестен факт е от кого трябва да бъде преценката. Личният лекар следи състоянието и при необходимост пациентът се приема в болница”, това заяви ген.-майор Венцислав Мутафчийски относно модела на лечение от COVID-19 у нас.

Той заяви, че няма как пациенти да се лекуват домашно с антибиотици и хлорохин, тъй като вторият препарат не може да се продава в аптеките. Той не е разрешен  и няма откъде да се набави, като само болниците се снабдяват с него.

„Имаме 4 пациенти, които  33 дни не могат да се изчистят от вируса. Те са на  домашно лечение,  което говори, че вирусът е изключително упорит”, каза ген. Мутафчийски. Той поздрави екипа на УМБАЛ „Св. Георги”, които са предотвратили вътрешноболнична инфекция в една от клиниките с адекватни мерки.

В Инфекциозна болница има 6 интензивни легла с нужните респиратори, като до момента има само един пациент в тежко състояние, който е интубиран,каза проф. Карен Джамбазов.  Той обясни, че в момента всички пациенти със съмнения за COVID-19 се настаняват в един от блоковете, който служи за филтър. Доказаните случаи се преместват в другия блок, където се лекуват.

Ген. Мутафчийски: Пловдив е еталон как от гола поляна може да се направи модерна лабораторияС разкриването на повече интензивни легла, ще можем да разхлабим мерките една по една