Пловдив е на челните места в страната по най-малък брой на незаети учителски места в училищата, това обяви пред TrafficNews началникът на Регионалното управление по образование - Пловдив Иванка Киркова. Преди началото на новата учебна година обявените свободни места за преподавателите в областта са едва 2%. Експерти отбелязват, че в последните години има трайна тенденция към завръщането на преподаватели към професията.

"През моя кабинет са минали изключително много хора - млади, и по-зрели, които са били в някаква друга сфера, които сега имат желание да се върнат в училище. И това няма как да не се случва, предвид увеличението на учителските заплати и предстоящото ново увеличение", каза пред екипа ни Иванка Киркова.

Според данните на Регионалното управление по образованието - Пловдив все още в някои малки населени места има недостиг на кадри, но директорите на училища са изградили своя система за сътрудничество.

Тъй като часовете са малко на определени места не можем да формираме пълен норматив за преподавателите. Директорите си сътрудничат от близките населени места и се опитват да направят норматив - един учител да преподава в две училища например, или в три малки близки населени места, допълни Киркова.

Още по темата, вижте във видеоматериала на ТРАФИК ТВ: