Дали Будимир Куйович да отиде в затвора или да остане на лек режим, това трябва да реши Софийски градски съд следващата седмица. Черногорецът се смята за един от приближените на сочения за гангстер №1 на Балканите Сретан Йосич. Куйович специализира в дрогата- от производство до трафик и пласиране. Голяма част от престъпната си дейност развива у нас, което му осигури 16-годишна присъда като тартор на наркобанда.

Дали с добро поведение или до друг начин, но Будимир си издейства да не лежи в Софийския затвор, а в общежитие на по-лек режим, както и чести отпуски. За негов малшанс, черногорецът беше спипан за волана на ауди с фалшива шофьорска книжка на път за морето при поредното излизане навън. Това наложи и искането за смяна на режима за наркобоса.

Вече стана традиция традиция името му да предизвиква големи скандали. През последните две седмици бившият вътрешен министър Румен Петков отправи сериозни нападки по случая "Куйович", като спомена “замесени” имена на хора, които са се постарали да направят “чистка” в системата именно чрез този случай.

Десислав Трайков

 Така се стигна до оставката на шефа на Софийския затвор Десислав Трайков, въпреки изявленията на правосъдния министър Данаил Кирилов, че няма да се раздели с Трайков, ако Петков не покаже явни доказателства срещу него.

Куйович заслужи сегашната си 16-годишна присъда след като на 31 декември 2007 година бе задържан като организатор на престъпна група, вкарвала наркотици от Турция през България за Западна Европа. Само ден по-рано на ГКПП-Капитан Андреево бяха открити 60 кг. дрога на стойност 10 млн. лева, превозвана от негов съучастник. Малко повече от две години по-късно на 1 февруари 2010 г. Върховният касационен съд окончателно призна черногореца за виновен и го прати в затвора за 16 години, постановявайки и той да плати 220 000 лева глоба.

Румен Петков

По време на съдебния процес наркобосът предизвика скандал, който засегна МВР и нанесе сериозни последствия. Пред журналисти в Съдебната палата той заяви, че "докато имал бизнес в България, плащал на тогавашния вътрешен министър Румен Петков и главния секретар на МВР Валентин Петров".

Тогава Петков произнесе култоната фраза: "Куйович, Муйович, Уйович – всеки, който завършва на тази сакрална сричка, да излезе и да каже – моите отношения с Иван, Стоян, Петров и Драган са такива!" в отговор на твърденията, че Куйович му е плащал, за да върви наркобизнесът му без проблеми.

 Твърденията му обаче не бяха доказани по никакъв начин, въпреки сериозно разследване. Ваньо Танов, който малко по-рано беше подал оставка като директор на НСБОП, сигнализира за "политическия чадър над сивата икономика, стоково-акцизната контрабанда и наркотрафика" във връзка с разследването около Куйович. Създадената анкетна парламентарна комисия обаче не откри доказателства за закрила над наркотрафиканта от страна на политическото ръководство на МВР. След като в края на август Куйович беше заловен да шофира с фалшива книжка по време на отпуск от затвора, Петков и ген. Петров не пропуснаха да коментират случая и факта, че наркобосът е на лек режим въпреки тежестта на извършваните от него престъпления.

Валентин Петров

“Случаят „Будимир Куйович” беше използван за саморазправа с тогавашния вътрешен министър Румен Петков. Всички служители, които съвестно си вършеха работата, просто пострадаха и бяха уволнени. А онези, които подкрепяха Куйович, имаха професионално развитие. Ваньо Танов беше назначен за директор на Агенция „Митници”, а Илия Илиев – в „Информационно обслужване”. Той и до днес се намира в „Южен поток”, където получава една доста добра заплата”, коментира в телевизионно предаване ген. Валентин Петров.

Куйович е родом от Биело поле, градче край река Лим. Оставя в Сърбия жена и дете преди трайно да се установи в България през 1997 г. Първоначално се настанява в пернишкото село Дивотино, където върти цех за тоалетна хартия и автокъща за стари коли. Залюбва се и с местно момиче, което му ражда дъщеря, без изобщо за подозира за другото семейство на черногореца. На това основание по силата на тогавашния закон за чужденците РДВР - Перник, му издава разрешително за временно пребиваване и лична карта, която е продължавана два пъти до 1999 г. През 2001 г. смятаният за човек на Сретен Йосич черногорец получава и статут на постоянно пребиваващ в страната.

За първи път Куйович попада в родните криминални хроники през 2002 г. Тогава на 10 май 2002 г. антимафиоти и пернишки полицаи разбиват две лаборатории за синтетична дрога в пернишките села Дивотино и Люлин.

В двете постройки са открити инсталация за синтетика, 6 кг амфетамини, 300 г субстанция, пушки, патрони и преработени газови пистолети. Всички българи от двете лаборатории са заловени веднага, само черногорецът успява да избяга и се предава ден по-късно след преговори с полицията. Куйович е обявен за организатор и тартор на нарколаборатория, но не получава присъда за дрога. Осъдени са останалите трима участници, които поемат цялата вина и правят пълни самопризнания.

Две години след пернишките събития той се мести в София и прави обща фирма с Невена Стойчева, дъщеря на бившия зам.-шеф на столичната милиция в годините на соца. Ангел Стойчев. Тя е известна повече като последната любима на убития на 19 август 2003 г. Филип Найденов-Фатик, от когото има дъщеря.

В началото на януари 2005 г. Куйович е арестуван отново, този път край курорта Златни пясъци, където посреща Нова година. Още същия ден МВР официално съобщава, че ще бъде екстрадиран веднага, защото “е организатор на синтез на амфетамини, таблетирането и изнасянето им в Турция”.

Забраняват му да влиза в страната 10 г, а тежковъоръжени полицаи го конвоират до Калотина и го връчват на сръбските власти на ГКПП Градина. 

 По-късно той твърди, че след като минал границата, сръбските полицаи му махнали белезниците и го пуснали. Оказва се, че докато нашите власти мислят, че са го изгонили, той влизал в страната 14 пъти. Това става с два фалшиви паспорта на името на Цветослав Захариев и на Владимир Вуйович.

През 2006 г. уж изгоненият от България черногорец дори успява да се ожени за българката Валерия, а през септември припознава новородената им дъщеря. Заради неговите паспорти на съд отиват шестима полицаи.

Първата среща на Куйович с правосъдието е в Свиленград. На 6 декември 2006 г. е хванат на ГКПП Ново село с лична карта на чуждо име. Съдът го осъжда на две години условно.

Наркобосът обаче продължава да върти престъпния си бизнес с размах до залавянето през 2007 г. на мерцедес, пристигащ от Турция на ГКПП Капитан Андреево, са открити 116 плика с общо 60 кг хероин в тях. Впоследствие Будимир няколко пъти се опитва да издейства намаление на 16-годишната присъда, но без успех.

Очаква се идната седмица съдът да реши дали Куйович да остане на лек режим. Новото му провинение може да му докара още 8 години зад решетките.