Не отиваме на преговори, а на консултации, твърди пред „Преса“ Захари Георгиев. Той е един от членовете на триото от БСП, което днес ще влезе на разговори с ГЕРБ в зала „Запад“ на парламента, съобщи. Те ще започнат в 10 часа в делова обстановка и ще бъдат стенографирани. Левицата е първата поканена партия. Янаки Стоилов, Атанас Мерджанов и Захари Георгиев ще се съберат сутринта за последни доуточнения на стратегията. Те са категорични, че ще се придържат към 12-те червени линии от предизборната си програмаНародното събрание да гласува декларация за национално съгласие с 5-10 приоритета, около които да се обединят партиите. За това ще настоява на днешните преговори с ГЕРБ екипът на левицата. Подобен документ бе приет на 13 май 1997 г. след злополучното управление на Жан Виденов. Тогава политиците застанаха зад седем общи цели като влизането на България в ЕС и НАТО, въвеждането на валутен съвет, борба с престъпността и корупцията.

Социалистите ще поискат да разберат от ГЕРБ как точно ще работи парламентът при наличието на осем партии в него. „БСП е готова да помогне на ГЕРБ, за да има стабилност в държавата. Нито ще бламираме Народното събрание, нито ще използваме каквито и да било процедурни хватки, за да пречим“, разясни Захари Георгиев.
От столетницата ще обявят, че са против използването на публични средства за оздравяването на КТБ. Социалистите специално ще попитат какъв е планът на ГЕРБ за справяне с кризата в закъсалата банка.

Между ГЕРБ и БСП има сериозно разминаване по някои важни теми - от ГЕРБ смятат, че плоският данък трябва да остане, докато червените са за преминаване към прогресивна ставка за физическите лица и към семейно подоходно облагане.
Социалистите не подкрепят демонополизиране на здравната каса, на което пък държат от партията на Бойко Борисов.
Важен въпрос за левицата е да не се отнемат постигнати вече придобивки в социалната сфера - за майките с деца и възрастните хора. Цената на тока не трябва да се вдига повече през следващите месеци. БСП ще подкрепи само актуализация на бюджета, която е достатъчно мотивирана. 

Исканията на левицата
:

1. Преминаване към прогресивен данък и семейно подоходно облагане.
2. Средства от хазната за издръжка на образованието в държавните и общинските училища.
3. По-силно ангажиране на държавата в здравеопазването.
4. Пенсионна реформа, която обвързва решенията за пенсионната възраст с продължителността на живота.
5. Реиндустриализация на страната.
6. Продължаване на проекта „Южен поток“.
7. Развитие на ядрената енергетика чрез АЕЦ „Белене“, удължаване срока на експлоатация на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“, нови мощности в централата.
8. Трудът не може да бъде поставян в неравностойно положение спрямо капитала при данъчното облагане и приноса към осигурителната система.
9. „За“ социални и екологични стандарти при обсъждане на Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции.
10. „Против“ закони, с които исторически събития се използват за конюнктурни политически цели.
11. Технологии за проучване и добив на шистов газ, както и такива за въглищна газификация.
12. „Против“ разширяване на санкциите срещу Русия.

TrafficNews.bg