Протест с искане за справедливост по делото за смъртта на 14-годишния Филип блокира за кратко движението пред Съдебната палата в София. Днес процесът продължава с изслушване на свидетели на трагедията, при която детето беше прегазено на пешеходна пътека на столичната улица "Гурко" миналия септември от шофьор с алкохол в кръвта, карал с превишена скорост. Подсъдим е 37-годишният Петър Тодоров, който е с обвинение за причиняване на смърт при евентуален умисъл.

На предишното заседание голяма част от първоначално призованите свидетели не се явиха поради различни причини.

"До сега шофьорът не е разпитван в съда. На него ще му се даде последен думата. Адвокатката му твърди, че ще докаже, че извършеното престъпление е по непредпазливост. Питам аз как с употреба на алкохол, каране с три пъти по-висока скорост от разрешената, грубо отнемане предимството на пешеходец, убийство на дете, как така по непредпазливост? Тук има умисъл", категорична е Николина Петкова, майката на Филип пред БНТ.

"Готвим се за нови избори и се надявам тези, които ще изберем най-накрая да седнат и да направят нещо за пътната безопасност. Защото всеки път казваме, България няма деца за убиване, не раждаме децата си в България, за да бъдат убивани", подчерта почернената майка.

Протестът е подкрепен от "Ангели на пътя".

"Отново сме на протест. Затворихме днес булеварда в знак на протест, днес не започва предизборната кампания на всички народни представители. Всеки път те обещават на предизборните си кампании, че пътната безопасност ще бъде приоритет за тях. И всеки път след това не им достига времето. Още колко деца трябва да платят с живота си, още колко деца трябва да не влезнат в час и да не изпълнят мечтите си, за да може господа депутатите да си свършат работата, за която народът им плаща", коментира Петя Иванова от "Ангели на пътя".