След първите арести в Горна Оряховица на купувачи на гласове, разкрити в разследване на TrafficNews, в полицията бяха привикани за разпити и други заподозряни. С предупредителни протоколи освен ромски тартори се сдобиха и влиятелни местни бизнесмени, за които също има сигнали, че участват в организирането на платен вот. 

От петък в ареста са Мустафа Мустафов-Маджара, Абдула и Тодор, които са сред основните играчи в уреждането на купени избиратели в село Драганово. В разследването на екипа ни тримата разказаха пред подставено лице схемата за купуване на гласове в селото преди първи тур на местните избори.

Мустафа, Абдула и Тодор вече са с повдигнати обвинения за организиране на купуване на гласове за определен кандидат за кмет на Горна Оряховица.

Днес полицията връчи предупредителни протоколи на осем души. Сред тях е Николай Рашков, бизнесмен и собственик на шивашка фирма в Горна Оряховица. Разпитан и предупреден беше Атанас Атанасов- Ахмедския, бивш общински съветник във Велико Търново. Той отрече да купува гласове, както и да организира платен вот.

Осемте души бяха привикани в полицията по жалба на политическа партия, в чийто сигнал се твърди, че дни преди първия тур на местните избори друга партия е предлагала по 150 лева за глас в село Драганово и Горна Оряховица. Първата половина от сумата е давана преди вербуваният избирател да влезе в тъмната стаичка, а втората след като е снимал с телефон бюлетината и е гласувал. За това разказа преди екипа ни жител на Драганово, който засега желае да остане анонимен.

Той твърди, че са го вербували да гласува за кандидат на когото не симпатизира. Посочва като купувачи няколко души, сред които и задържаните след разследването на TrafficNews.

За справка днес в полицията беше привикана и Деница Цветанова, общински лидер на партията, подала жалбата. Тя обясни, че сигналът е по данни на техни симпатизанти, на които в периода преди първия тур им е предлагано да направят списъци с хора и телефони, които биха гласували за определена партия и кандидати от листата.

Материалите по случая са докладвани в прокуратурата. Утрешният балотаж в Горна Оряховица ще премине при засилени мерки за сигурност. Полиция и жандармерия ще охраняват секциите, в които вече са поставени камери.

 

Разследване на TrafficNews прати в ареста с прокурорски обвинения трима купувачи на гласовеМаджара, Тодор и Абдула се опитали да решат вота в Горна Оряховица в полза на единия кандидат , който стигна до балотажа

Разследване на TrafficNews: Купени гласове ли наредиха балотажа в Горна Оряховица?Търговци на гласове разказват как единият кандидат-кмет, стигнал до втори тур, е раздавал чрез посредници пари на ромите