Бащата на слепите шофьори от Долни Дъбник не дочака присъдата на ВКС

Иван Маринов, баща на „слепите братя“ Горан Станев и Станьо Маринов е починал снощи, научи TrafficNews. Мъжът имал хронични заболявания, но смъртта му е неочаквана за фамилията. В профила си в Facebook Горан Станев публикува снимка на баща си и написа: "На 23.06.1966 г. започна една епоха и приключи на 23.03.2020 г."

 

 За братята Горан Станев и Станьо Маринов, Тина Ивайлова и екипът й разказаха и показахав разследване на Trafficnews.bg как при решение на ТЕЛК за 100 процента нетрудоспособност и слепота, шофират без проблем луксозните си автомобили. Лекарите от ТЕЛК-Плевен, които са преценили, че братята са незрящи и не могат без асистент, твърдят, че са сложили подписите си под становището заради решение на Административния съд в София. Една година по-късно 12 експерти все още не могат да решат, колко слепи са братята. Няма и наказания за „слепците“. Отнети им бяха само инвалидните пенсии, които не съответстват на лукса в който живеят.

Разследване на TrafficNews: Те са слепци (100%), но карат коли. ТЕЛК далаверите! ВИДЕОБратя от Долни Дъбник живеят по царски с пари от измамите на мама

Цялото им семейство е разследвано за пране на пари. Братята са подсъдими заедно със своите родители -Иванка и вече покойния Иван Маринов, както и сестра им Елисавета Маринова.

Според съседите от Долни Дъбник кланът се замогнал благодарение на бащата Иван. В началото на демокрацията той се прочува като алкохолен бос в района. Знае се, че е произвеждал фалшиви спиртни напитки, но минава метър пред закона. Богатството на фамилията  се разраства от „ясновидските способности“ на съпругата му Иванка Маринова.  Тя е изкарала милиони само от наивни палестинци в продължение на три години. В сеансите й помагала и дъщеря й Елисавета, като двете няколко пъти летели до Тел Авив, за да "помагат" на място при изключителни случаи, стана ясно по време на съдебния процес срещу "пророчицата от Долни Дъбник".

Иванка обещавала спасение, изцеление и разваляне на магии, но пък плашела клиентите си, че ако не платят, ще си патят. Болни палестинци продавали земи и имоти, за да се справят със здравословните си проблеми, вярвайки на обещанията й. В схемата участвали цялото семейство от Долни Дъбник. Парите, получени с измама, влизали в банковите сметки на Иван Маринов и двамата му синове Станьо и Горан. В декларациите титулярите на сметките пишели, че палестинските долари идват от търговия със земя. Разследването обаче разкрило, че Маринови не са купували или продавали никакви ниви.

Последният превод от 95 хиляди долара  бил блокиран, когато Станьо Маринов отишъл да го изтегли кеш от банката. При разплитането на схемите на Маг Иванка се оказало се, че поне 40 палестинци са паднали в капана на врачката. Това доведе до акция на МВР, ДАНС и прокуратурата в Плевен през януари 2014 г. срещу ромския клан от Долни Дъбник.

Две години по-късно Иванка и Иван Маринови, синовете им Горан и Станьо, както и дъщерята Елисавета получиха  присъди от общо 41 години. Прокуратурата обвини майката врачка в общо 212 престъпления. И обяви, че само от трите измамени палестинки семейството на Иванка, е получило 2 417 010 щатски долара и накити за над 4000 лева. Останалите членове на фамилията бяха обвинени за прането на парите, получени от тези измами.

Плевенският окръжен съд наказа с по десет години ефективно Иван и Иванка, а най-тежката присъда от 13 години затвор отнесе синът Станьо. Отделно Иванка бе осъдена да плати над 500 000 лв. обезщетение на пострадалите от Рамала. Впоследствие наказанията им бяха потвърдени и от апелативната инстанция във Велико Търново. Единствено Елисавета Маринова се размина с условна присъда на първите две инстанции. Магистратите от ВКС все още не са потвърдили присъдата на бащата и двамата му синове.

 Майката Иванка, която е  зад решетките на Сливенския затвор, не е получила разрешение да се прибере в отпуск за кончината на съпруга си.Причината е извънредното положение в страната ни заради коронавирус. 

Кои са Иван Маринов, Маг Иванка и техните синове Горан Станев и Станьо Маринов? Нека си припомним:

Видео: