Баща и син възкресиха след дълги години упорит труд старинен манастир край Бракьовци. Селото се намира на 21 км от град Годеч и само на 52 км от София, но малцина са чували за светата обител.

Манастирът "Света Петка" е от зората на християнството у нас, а преди това по време на траките вероятно тук е имало светилище. Оцелял е обаче само олтарът, който бил потънал в бурени.

Емил Станимиров и синът му Александър не са заможни, но пък пазят вярата в Бога и почитат историята.  Преди 25 години те откриват манастира в почти неузнаваемо състояние. И решават да го възстановят. Стъпка по стъпка.

Показват ни снимки от преди и сега. Свършили са огромна работа с нищожни средства, но с много труд.

„Нямаме големи доходи, каквото сме могли сме направили…Ако не го бяхме възстановили, сега щеше да има само тръни тук“, разказва 39-годишният Александър.  Баща му Емил си спомня как като малък се прибирал с покойната му вече майка и гледали руините на манастира.

Още тогава нещо в него трепнало и след време дошла идеята, че иска да възстанови светата обител.

Проучвал е и историята й, затова се ядосва на хора, които не знаят нищо за манастира , а пишат небивалици за него.

"То и почти нищо не се знае. Ама те дори в друга планина го слагат", възмущава се Емил.

В мисията за възкресяването на "Света Петка" не им помогнал никой от селото. Не получили подкрепа и от община Годеч.

„Не сме искали да се изявяваме като някакви светци, просто сме го направили за добро. За да запазим историята на българите", обясняват баща и син.

После разказват как всичко нужно за градежа е извозвано с джипове по много труден терен. Не е било лесно, хвърлен е много труд, но са щастливи, че сега всеки може да влезе и запали свещ в съградената отново църква.

"Всичко е направено с любов. С любов към Господ, с любов към България, с любов към всичко", изповядва се Александър. Сега всяка година на 14 октомври в светата обител се прави курбан.

Ако някой някога реши, може да помогне за възстановяването на още една културно-историческа забележителност, която е била крепост на вярата през годините.