Собственикът на балона, от който преди два дни след скок загина парашутист, а друг пострада тежко, е возил и деца. Въпреки че Васил Тодоров не притежава лиценз за управлението на балона, нито е инструктор, той широко е рекламирал дейността си, съобщава БНТ.

Община Ботевград се е съгласила да го включи в събитията покрай Коледа преди две години. Проверки не са правени, като по думите на кмета местната власт няма такива компетенции и попита защо държавата не е свършила работата си.

Веселин Тодоров, на когото вчера прокуратурата повдигна две обвинения след злощастния инцидент край Литаково, е познато лице в ботевградско като собственик на балон, който се занимава с различни екстремни спортове.

"2022 година по негова инициатива и молба ние дадохме съгласие той да вдига деца с балон на централния площад като част от коледните събития", каза Иван Гавалюгов, кмет на Община Ботевград.

Изживяването е било безплатно както за децата, така и за общината.

"Като казвам издигане, става въпрос за височина около десетина метра, съвсем символично, за да си направят децата снимки и плюс това балонът беше завързан с въжета", обясни кметът.

Атракцията не е била част от програмата на община Ботевград. В интерес на истината, не са правени проверки доколко това мероприятие или тази инициатива е обезпечена документално. Сега може да се счита за някакъв пропуск, но пак казвам, ние не сме компетентни да извършваме такива проверки

Според родителите на децата обаче проверката е била задължителна.

"Беше много хубаво, моите деца се качваха и беше много приятно. Издига те нагоре и после пак те сваля, така че интересна атракция и хубаво.

БНТ: Как сте проверили дали е безопасно?

"Смятам, че щом е тука към общината би трябвало да е съгласувано, така че аз, доколкото съм чувала, доста години се занимава с това нещо и не съм чувала да има някакви инциденти".

Отговорът на кмета:

"Сигурно не е тотално безопасно, но както ви го описвам и както се случи, изглеждаше абсолютно безобидно и безопасно, много родители заедно с децата си се възползваха от това безплатно предоставяне на атракция".

По данни на прокуратурата Веселин Тодоров е осъждан пет пъти досега - за кражба, за пътнотранспортно произшествие, за унищожаване на чужда собственост и два пъти - за притежание на наркотици. Последното му обвинение е от 2018 г. Попитахме кмета дали е знаел за това какъв човек ще вози децата.

"Ние не изискваме свидетелство за съдимост на организатора. Смятам, че тука големият пропуск е на държавните органи, които имат ангажимент да контролират тези процеси", отговори Иван Гавалюгов.

Кметът попита и защо не са взети мерки от страна на институциите, подобни балони да бъдат спрени от летене.

"Логичният въпрос е след като е констатирано, че няма правоспособност, че няма лиценз, не съм запознат в детайли, трябвало е да се изискват по сериозни мерки, за да не се допуска ползването на такова въздухоплателно средство".

Много от местните научиха от екипа ни, че е возил и деца на балона.

"От телевизията разбрах за този балон и за инцидента".

"От Трудовец е, на Тошко нашия сина му, но не го познаваме, даже за първи път чуваме, че с балони се занимава".

Бащата на Веселин Тодоров, който вече е покойник, е бил общински съветник преди години в Ботевград, а впоследствие и кандидат за кмет, крупен бизнесмен. Синът му има регистрирани на свое име три фирми.

Общината си сътрудничи с Тодоров и за офроуд състезание край село Трудовец.

"Община Ботевград подпомага десетки инициативи на частни организации за организиране на подобни събития. Включително не отричам, че това е едно от събитията, което общината, макар и символично, подпомага".

Утре съдът ще реши дали Тодоров ще остане за постоянно в ареста.