Правната комисия в парламента прие на първо четене възможността за получаване на българско гражданство срещу краткотрайни инвестиции да отпадне. Това ще стане с промени в Закона за българското гражданство по предложение на Министерския съвет, което днес бе прието единодушно с 18 гласа.

От 2013 г. лицата, които са кандидатствали за българско гражданство на основание краткотрайни инвестиции, са правили вложения предимно в закупуване на държавни ценни книжа за над 1 милион лева или влагане на над 1 милион лева в лицензирана кредитна институция по договор за доверително управление и увеличаване на инвестицията до 2 милиона лева.

Към момента на подаване на молбата за придобиване на българско гражданство или на някой от следващите етапи на производството обаче често се оказва, че инвестицията не е налична поради продажба на закупените ценни книжа, мотивират промените от кабинета. В същото време лицата, които кандидатстват на това основание, го получават по-бързо и без да са длъжни да владеят български език и да се откажат от досегашното си гражданство.

Правната комисия обаче отхвърли предложения законопроект за промени, който изготви временната анкетна комисия в парламента, която разследваше какво се случва с процедурите по издаване на български паспорти. С него се предлагаше България да не преустановява даването на т.нар. иневестиционно гражданство, а вместо това да въведе по-строги мерки, с които да се създадат реални гаранции, че тези инвестиции създават работни места у нас. Промените обаче бяха подкрепени от едва 5-ма депутати, а 9 се въздържаха.

Единодушно с 18 гласа "за" бе прието и друго от предложенията на правителството за Закона за българското гражданство - с което всички граждани на Великобритания и Северна Иралндия, които са подали молби за придобиване на българско гражданство преди изтичането на преходния период за излизане на Острова от ЕС - 31.12.2020 г., ще се ползват с правата на гражданите от държавите в евросъюза у нас.