
Баницата със сирене заема 5-то място в световната класация за печивата на TasteAtlas. В оспорваната битка влизат най-популярните тестени изделия от цял свят, а родната баница изпреварва дори френските кроасани. Преди нея се нареждат шведското канелено руло и италианската фокача di Recco, която е с плънка от сирена и кашкавал, а първите две места заемат португалските ястия пастел де Белем и пастел де Нада.
В топ 10 се нареждат турската баклава (6-то място), гръцките сладки тригона панораматос, френският кроасан, египетското кюнефе, а десета позиция заема гръцката баница с крем Бугаца.
19 място в класацията заема отново баницата, но с всякакъв вид плънка – от зеленчуци, месо, плодове, ориз и т.н.
Баницата е едно от най-обичаните ястия в България. Според начина си на приготвяне, тя се дели на няколко вида – редена, вита и смесена. Баниците от смесен тип са няколко разновидности. Най-популярната се нарича клин. Приготвя се, като квадратните кори се сгъват по диагонала и между подгъва се поставя плънка. Клинът може да бъде не само триъгълен, а с форма на полуелипса или полукръг.
Страната ни заема и още едно от 50-те места за най-добри тестени изделия в света. На 32 място се нарежда мекицата, която е любима закуска на поколения българи.
Гласуването за най-добро ястие става през сайта на TasteAtlas, където всеки потребител може да даде гласа си, след като се регистрира.
Още от категорията

Участник във финала на "Капките" предложи брак на приятелката си пред 40 000 на "Васил Левски"

