Броени дни ни делят от новата година, а се оказва, че българинът няма да посрещне 2019 г. с позитивни очаквания. Само 22% очакват тя да е по-добра от 2018 г. 30%  да е по-лоша, а 31% - същата.

17% не могат да отговорят. Данните са глобалния индекс на надеждата на "Галъп интернешънъл".
Според анализаторите в България има спад на общия оптимизъм.

Очакванията за по-добро непосредствено бъдеще се увеличават за мнозинството от интервюираните в Африка  - обикновено оптимистичен регион, въпреки условията на живот, в Индия, в европейските страни извън ЕС, в САЩ и в Латинска Америка.
Цели 69 на сто от индийците посрещат с надежда новата година, в Африка 66 на сто вярват, че тя ще им донесе нещо по-добро.
От друга страна, песимизмът владее хората в  Близкия изток, където почти половината очакват още по-лошо година, в Русия - 26 на сто се подготвят за още по-големи беди, а 42% за същата, и до голяма степен в Западна Европа – 29% очакват по-лоша година, а 36 на сто нито по-добра, нито по-лоша.

Въпреки че традиционно оптимизмът за новата година преобладава в повечето държави по света, сега изключение правят Турция, Сърбия, Великобритания, Полша, Чехия, Русия, Босна и Херцеговина, България, Хонконг, Франция, Италия, Ливан, Йордания и Южна Корея.

44% от турците очакват, че през предстоящата година ще са по-зле, 33 на сто от сърбите също, 30% от англичаните дават по-лошо прогноза. Французите масово не очакват по-добро бъдеще – 39%, както и италианците -  55%.
"В продължение на десетилетия глобалното изследване отчита парадокс: хората, живеещи в по-богати страни, са настроени по-песимистично към предстоящата година. И обратното. Изглежда, че страхът от загуба на това, което имаш, е по-голям от страха да нямаш", коментира Кънчо Стойчев, президент на световната асоциация "Галъп интернешънъл".