Машини влязоха в коритото на река Чая край Катуница . Целта е да се почисти и коритото да се разшири, за да може водата да потече по пътя си.  На място е и областният управител Здравко Димитров. Както TrafficNews.bg съобщи, дигата край селото вчера отново се пропука. Има свлечена земна маса, вероятно причинена от дъждовете последните дни. Има опасност от пропадане, бетонните блокове всеки момент може да паднат.

„До час ще има още машини, за да може възможно най-бързо да се промени течението на реката, да се издърпа подпорната стена и да се укрепи. Ако има голямо снеготопене, опасността става голяма. Почти всяка година има проблем с коритото на различни места на реката”, заяви Димитров пред наш репортер.

Според областния управител, причините за периодичното компрометиране на дигата са неправомерните добиви на инертни материали, боклуците край коритото, изхвърлени от жителите на селата и липсата на ремонт от близо 50 години.

„Знаем къде има слаби места, знаем къде е проблемът. Нужна е превенция, но трябват и средства”, допълни Здравко Димитров.

Край реката присъстват военни и пожарникари. В селото е обявено частично бедствено положение. В района на пропуканата стена се намират действащо училище, църква и частни имоти. Ако не се вземат спешни мерки, подпорната стена ще рухне.

Разпоредено е да започне укрепване и очакваме министъра на околната среда и водите Нено Димов да пристигне около обяд.