
Причината за натравянето на 14 деца от СУ "Н. Вапцаров" в Петрич преди седмица е вторично замърсяване на храната от персонала на заведението, където се приготвя обядът на учениците, съобщиха от Агенцията по безопасност на храните. След като 132 деца обядвали пиле с ориз, 14 от тях получили повръщане, болки в корема и по спешност бяха приети в болницата. Състоянието им бе стабилизирано и след два дни бяха изписани.
На база на направените изследвания от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) Благоевград и Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) Благоевград се потвърждава вторично замърсяване със стрептококови бактерии от персонала на готовата храна, станала причина за неразположението на децата в Петрич.
Взети са проби от сурово, неразопаковано пилешко месо от производителя от същата партида, от която е било вложено в пилето с ориз. В суровото пилешко няма отклонения от получения резултат от лабораторния анализ.
Отклонения са установени в ястието пиле с ориз, в кулинарна готовност. В него е констатирано наличието на стафилококова бактерия, открита като носителство в персонала.
Обектът остава затворен до второ нареждане.
Предстои неколкократно основно почистване и дезинфекция на обекта, посудата, и лечение и доказване на здравния статус на персонала, преди да бъде допуснато отваряне за работа на кетъринга.
Наличните разопаковани храни в обекта ще бъдат унищожени, тъй като са били в контакти с персонала.
На бизнес оператора ще бъдат наложени санкции, съгласно Закона за храните.
Още от категорията

Зуека разпродаде новата си изложба в София

