Българска агенция по безопасност на храните  инициира допълнителни проверки в обектите, предлагащи сладолед, които се базират и на получени сигнали, съобщиха от агенцията. Ще се провежда контрол за спазването на правилата за предлагане на сладолед без предварително опаковане до крайния потребител (колички, щандове на открито, подвижни обекти).

Целта е да се проследи спазването на хигиенните мерки - приборът за разсипване на сладолед да бъде отделен за всеки вид сладолед и да се съхранява при условия, недопускащи вторичното му замърсяване с патогени (бактерии и вируси) и алергени. Проверява се също дали обектите предлагат пълна информация за храните на потребителите за наличието на вещества или продукти, причиняващи алергии и непоносимост.

По време на проверките, инспекторите ще вземат проби за лабораторно изпитване по микробиологични показатели за безопасност на храните.