Световноизвестният архитект Максимилиано Фуксас спечели международния конкурс на Столичната община за нова визия на площад "Св. Неделя" в София.

Предложението на италианеца предвижда разкриване на археологията около църквата, стъклени пешеходни пасажи над археологическите разкопки,  нови фонтани пред храма, нови пешеходни зони по бул. "Ал. Стамболийски" до ул. "Лавеле", по бул. "Кн. Мария Луиз"а до "Тодор Александров" и по ул. "Съборна", запазване на трамвайното трасе по бул. "Витоша“ и увеличаване на озеленяването и изцяло нови зелени площи покрай трамвайното трасе от Министерството на здравеопазването до ул. "Позитано".

Идейният проект на обединението "Al Architects" се нареди на второ място. На трето пък журито постави консорциума OW/MA/CL. На обявяването на резултатите от конкурса присъства и кметът на София Йорданка Фандъкова. Председател на журото беше Малина Едрева - председател на постоянната комисия по образование, наука, култура и културно многообразие към СОС.

Сред най-големите проекти, върху които е работил Фуксас, са  "Зенит" - музикалната зала в Страсбург (2008), Международното летище в Шанхай (2007), Кулата на Армани в Токио (2007), Новият търговски център за изложения в Милано (2005). Новият конгресен център в Рим пък е текущ проект.

Фуксас е роден в Рим и е завършил архитектура в Римския университет "Ла Сапиенца". Основен фокус на работата му е облагородяването и реновирането на големите градски пространства. Той има и предложение за реставрацията на катедралата "Нотр Дам" в Париж, която пострада от пожар през април тази година.

В първия етап на конкурса участваха 14 проектантски екипа. От тях журито определи 7, които разработиха идейни проекти.

Проектът на архитект Фуксас вижте в снимките: