Бившият директор на Кукления театър Виктор Бойчев е носителят на Специалната награда „Пловдив”, обяви във фейсбук кметът Здравко Димитров. Призът е нова инициатива на Зико като част част от  награди „Пловдив” за творци, творчески колективи, културни, образователни и други институции за конкретно произведение, събитие или факт с реален принос за развитие на културния живот на Пловдив, реализирани през предходната година.

Бойчев бе номиниран за „Издигане на нивото на Държавен куклен театър - Пловдив до най-високите професионални стандарти в театралното изкуство. За популяризирането на Пловдив като град, синоним на творчески постижения, които създават нов театрален език. За достойно продължаване на традициите и високо успешен мениджмънт на цялостния процес на функциониране на театъра. За създаване на благодатна творческа среда и обстановка, привлекателна за работата на режисьори и артисти, водещи имена в съвременния театър. За привличане на вниманието на международни институциикъм постиженията на пловдивския куклен театър и обмен на съдържание с водещи световни театри и фестивали. За живо и последователно участие във всички важни и определящи облика на Пловдив творчески и обществени процеси и събития. За почтено и безкористно отстояване на професионалните и етични стандарти . За цялостното присъствие на ДКТ в живота на Пловдив и страната през последните две десетилетия.“

В категория „Литература” победител е Александър Секулов за пиесата „Одисей”. Манол Пейков е отличен в раздел „Художествен превод” за поетичната книга на Лорънс Ферлингети „Поезията като бунтовно изкуство“.

Теодор Караколев е носителят на приза за журналистика за публикациите си по тема архитектура, градска среда и културно-историческо наследство.

Архитектите също имат своя победител  и това е колективът арх. Иван Костадинов, арх. Росица Митева, арх. Ангел Чуруков с ръководител арх. Петко Костадинов за преустройството на част от ДЕТМАГ „Снежанка” в художествената галерия „Капана”.

Призът в раздел „Музика” отива при проф. Милчо Василев за двата си юбилейни концерта по повод 70-годишнината му.

Спектакълът „Одисей” е голямото театрално събитие на отминалата 2019 г. и също получава награда „Пловдив”.

Ангел Герджиков пък е отличеният в раздел „Изобразително изкуство” за изложбата си „Забравени следобеди” в галерия „Възраждане”.

Фотографката Соня Станкова е големият победител в раздел „Аудио визуални изкуства и фотография”, а в категория „Опазване на културното наследство и съхраняване на паметта” е отличена доц. Елена Кантарева-Дечева и екипът реставратори, работили в Епископската базилика на Филипопол.

В раздел „Произведение на изкуството, предназначено за деца” победител е Държавен куклен театър-Пловдив за спектакъла „Принцът на морето и принцът на земята”.

Държавна опера-Пловдив печели в раздел „Съвременни мултижанрови изкуства”за „Огънят/Празникът” – гала откриване на Opera Open.

За първи път призовете няма да бъдат връчени в навечерието на 24 май, а чак на 1 септември. Събитието ще бъде на Римския стадион, обяви още кметът.

Той честити на всички хора на изкуството предстоящия празник.