В София ще бъдат отворени шест чисто нови буферни паркинга за 1200 коли близо до метростанции догодина. Това съобщи кметът на града и кандидат за нов мандат Йорданка Фандъкова, която инспектира строителството на подземния паркинг при метрото на „Васил Левски“, който трябва да бъде готов през октомври.

Съоръжението е на 3 нива, със 193 места и е разположено на площ от 10 000 кв. Стойностат му е 2,2 млн. лв., а изпълнител е "Калистратов груп".  Вече са поставени всички инсталации и системи. Ще има стълбища от двете страни заедно с асансьори. От едната посока се излиза директно на перона. 

От паркинга може да се прави връзка с линията, отиваща към Младост, а от другата на запад с Люлин. В подземния паркинг има WiFi и видеонаблюдение. Съоръжението е поредното, което по системата "Паркирай и пътувай" и ще е безплатно за ползващите метрото, тъй като валидирането на излизане на автомобила ще бъде с билета или картата от подземната железница.

Фандъкова уточни, че в момента има 5 буферни пространства за паркиране на 2200 коли. През 2020 г. пък Центъра за градска мобилност и „Метрополитен“ трябва да довършат шесте нови, които ще имат капацитета да поберат други 1200 автомобила. 

Три от тях ще са на бул. „Сливница“, при Централна гара и метроспирка „Надежда“. Останалите ще бъдат в район „Овча Купел“ - на Околовръстното при Горна Баня и на улиците „Монтевидео“ и „Централна“.

„Целта на буферните паркинги е да стимулираме хората да използват метрото. Над 60% се запълват всички буферни паркинги в столицата, тези на „Джеймс Баучер“ и при бизнес парка в „Младост“ се пълнят на 100%“, каза Фандъкова.