30 години затвор получи 28-годишният Димитър Иванов, който на 5 ноември м.г. намушка фатално 15-годишната Симона Великова в двора на търговската гимназия в Сливен. Прокуратурата поиска доживотен затвор, но тъй като делото премина по реда на съкратеното съдебно следствие, исканото от държавното обвинение наказание бе редуцирано от съда. Така бе постановено максимално възможното наказание от 30 години "лишаване от свобода".

Иванов бе признат по трите обвинения, повдигнати срещу него - за убийството на Симона и за опит за убийството на училищният психолог и сливналията Красимир Митков.

От обвинителния акт става ясно, че влюбеният до полуда Димитър е нанесъл 20 удара с нож по тялото на Симона - в областта на шията, гръдния кош, корема, стомаха, гърба и ръцете. Красимир Митков е бил нападнат в гръб, като Димитър му нанусъл удар в лявата половина на гръдния кош отзад. Училищната психоложка пък била ранена в областта на лявата половина на гръдния кош отзад и в областта на горната половина на корема. По време на съдебното заседание в Окръжния съд в Сливен стана ясно, че Симона и Димитър се познавали от 2011 г., тъй като живеели в съседни къщи.

Въпреки че подсъдимият бил с 13 години по-възрастен от Симона, двамата се сближили. Когато Симона отишла да учи в търговската гимназия обаче, приятелският й кръг се разширил. В едни момент момичето осъзнало, че Димитър изпитва силно влечение към нея, което тя не споделяла. Симона дори споделила за това с майка си.

Казала още, че Димитър й пращал съобщения в социалната мрежа, в които пишел, че ако не е негова, ще е ничия.

След отказа на Симона Димитър направил опит да се самоубие, поглъщайки растителна отрова и хапчета за кръвно налягане. След случилото се контактите между двамата били преустановени за период от два месеца. През лятото на 2015 г. Иванов купил газов сигнален пистолет. Имал и нож тип "пеперуда", който носил постоянно със себе си.

Постепенно Иванов подновил изпращането на съобщения към Симона. В началото на учебната година 28-годишният мъж започнал да посещава двора на училището, за да вижда Симона. Започнал и да я заплашва по телефона и тогава Симона споделила за това с познатия си Красимир Митков. Криминано проявеният мъж обещал да я защити. На 6 ноември Симона била втора смяна. След началото на първия учебен час момичето получило обаждане от Иванов и след размяна на реплики двамата си уредили среща в двора на училището. На мястото първо отишъл Красимир заедно със свой приятел, които знаели местонахождението на Димитър Иванов.

При срещата, без към него да има някакво нападение, Димитър произвел два изстрела с газовия пистолет към Красимир и авера му. В момента, в който Красимир се обърнал с гръб, за да се предпази, Димитър го наръгал с ножа. Раненият мъж паднал на земята, а Димитър, виждайки Симона на двора, тръгнал към нея. Първо намушкал два пъти психоложката, която стояла до Симона, след което хванал момичето и започнал да му нанася множество удари с ножа. Тялото на Симона се свлякло към стълбите на училището, но Димитър продължавал да я държи с една ръка. За момент спрял, тръгнал надолу по стълбите, но се върнал и нанесъл още няколко удара с нож в областта на шията на Симона.

Впоследствие Иванов налапал дулото на газовия си пистолет и произвел изстрел, но опитът за самоубийство се оказал неуспешен. Решението на Окръжен съд -Сливен може да бъде обжалвано пред Апелативен съд-Бургас.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg