С 10% са поскъпнали плодовете и зеленчуците на най-голямата борса в Южна България, която се намира в село Първенец. Според търговци, цената на краставицата е нормално да бъде около 5 лева.

От началото на войната в Украйна тирове возят стока всеки ден на различна цена.Краставиците и доматите се търгуват между 3,50 и 4,60 на килограм. Домати се внасят от Гърция и Турция - екстра качество са между 3 и 3,50, а краставици от Гърция струват от 2,50 до 3 лева, а българската от 4 до 4,50 лева.

"Плодовете и зеленчуците бележат 10% ръст на цените на обща база. Транспортът се повиши с цените на горивата, нормално е цените да се повишат с 10-15 стотинки". Това заяви пред Нова телевизия управителят на борсата Цветомир Цанов.

Според него няма спекула, а цените се покачват в рамките на нормалното . "Цената на краставицата е нормално да бъде около 5 лева. Бавно и постепенно цените да се покачват, до май месец очаквам при вносните стоки да има ръст с още 10-15%. В момента в България се произвеждат малки количества краставици и зелена салата, която ще бъде около 80 стотинки", споделя още той.

Цветомир разказа още, че на фона на тези цени потреблението е спаднало. Така купувачи, които са идвали всеки ден, сега идват на 3 дни веднъж и това се отразява пагубно върху търговците.

Това покачване продължава и на редица други продукти. Спрямо януари тази година инфлацията през февруари е 1.4%.

За месец най-много са поскъпанли цени на хранителни продукти и безалкохолни напитки - с 3.3%, като сега се наблюдава спад в стойността на краставиците, а слънчогледовото олио повишава средната си цена на едро и се търгува за 5,80 лева. 

Инфлацията у нас през февруари вече е двуцифренаПродължават да се покачват цените на редица продукти

Война и инфлация удариха по джоба пловдивчани! Кой как се спасява? АНКЕТАСпоред някои покачването е станало постепенно, според други- шоково

През февруари 2022 г. са се увеличили цените на доста от хранителните продукти: ориз - с 2.5%, брашно - с 4.2%, хляб - с 1.1%, макаронени изделия - с 1.3%, месо от едър рогат добитък - с 2.3%, свинско месо - с 1.4%, месо от домашни птици - с 4.1%, малотрайни и трайни колбаси - съответно с 2.5 и 1.6%, риба - с 0.9%, пълномаслено и нискомаслено прясно мляко - съответно с 3.1 и 2.9%, кисело мляко - с 0.9%, сирене - с 1.6%, кашкавал - с 1.1%, извара - с 2.0%, яйца - с 0.8%, млечни масла - с 4.0%, маргарин - с 4.5%, олио - с 1.0%, ябълки - с 5.2%, цитрусови и южни плодове - с 2.4%, домати - с 27.4%, краставици - със 17.4%, зеле - с 14.3%, пипер - с 23.3%, зрял лук и чесън - съответно с 1.4 и 2.2%, зелен лук и праз - с 4.9%, кореноплодни зеленчуци (моркови и червено цвекло) - с 1.4%, листни зеленчуци - с 4.1%, маслини - с 5.1%, гъби - с 2.2%, зрял боб - с 1.6%, захар - с 1.9%, оцет - с 1.6%, сол - с 2.1%, кафе - с 6.7%, чай - с 1.5%, минерална вода - с 3.1%, газирани напитки - с 2.2%, ракии - с 1.7%, вина - с 2.3%, бира - с 0.6%, и други.