Инициативният комитет на магистър-фармацевтите изразява своето дълбоко възмущение и категорично осъжда поредния случай на насилие срещу фармацевт в аптека в София. Този тревожен инцидент е поредното доказателство, че насилието над здравни специалисти на първа линия, включително фармацевтите, се превръща в опасна тенденция, която изисква незабавни и решителни мерки, пише GlasNews.bg.

Магистър-фармацевтите, които ежедневно се грижат за здравето на гражданите и предоставят жизненоважни лекарства и консултации, не трябва да бъдат оставяни на произвола на съдбата и да се превръщат в жертви на агресия. В условията на пандемии, епидемии и повишена социална несигурност, те изпълняват своите професионални задължения с изключителна отговорност и самоотверженост, което прави случаите на насилие срещу тях още по-недопустими.

Собствениците на аптеки от Инициативния комитет настояват за спешни промени в законодателството, които да осигурят по-строга защита и сигурност на фармацевтите. 

 “Изискваме увеличаване на наказателната отговорност за лица, извършващи нападение срещу фармацевти и други здравни специалисти, наравно с мерките за защита на спешни медици. Настояваме и за национална кампания за повишаване на обществената осведоменост относно значимостта на работата на фармацевтите и последствията от агресивно поведение към тях. Нашето общество не може и не трябва да допуска фармацевтите да стават жертва на насилие, докато изпълняват своята мисия да се грижат за здравето на всички нас. Призоваваме институциите да предприемат необходимите действия и да защитят хората, които се грижат за нас всеки ден.”, се казва още в позиция на Инициативния комитет на магистър-фармацевтите.