Нов изследователски център мехатроника и нанотехнологии бе открит в Пловдив. Той се помещава в Централната лаборатория по приложна физика към Българската академия на науките. Двата комплекса в новия център са снабдени с модерно оборудване и иновативни продукти за трансфер в машиностроенето, металообработването, енергетиката, медицината и стоматологията.
 
В центъра влизат 17 организации, между които специалисти от Техническия университет. Чистите стаи са снабдени с оборудване за 5,5 млн. лв. Те са снабдени с модерно оборудване и иновативни продукти за трансфер в машиностроенето, металообработването, енергетиката, медицината и стоматологията.
 
Центърът е насочен към създаване на нови материали за модификация на повърхности. Изделията са приложими в много области на индустрията, сред които машиностроене, самолетостроене и автомобилостроене. Създадените покрития намират приложение и в медицината ортопедията и покриване на стентове.
 
"Благодаря на БАН за това, че развива приложна наука за българския бизнес. Област Пловдив е развита индустриална зона с над 75 хиляди работни места. Дори и в момент на криза, като тази, продължават да се наемат нови работни места и да се изнася продукция. Пожелавам успех на екипа и много върхови постижения", каза кметът на град Пловдив Здравко Димитров. 
 
"Искам да поздравя колегите от Пловдив, че успяха в един кратък срок да направят нещо голямо, а именно да реализират първата част от проекта - купуването на инфраструктурата. Тази лаборатория по приложна физика е пример как изследванията водят до иновации и се радвам, че това става в Пловдив. Показателен е фактът, че много компании да в контакт с нашата лаборатория. Впечатляващо е, че има чуждестранни фирми, които ни търсят за съвместна дейност. Това се случва рядко в България", допълни председателят на БАН академик Юлиан Ревалски. По думите му тук се обслужват 30 фирми от България и чужбина. По време на изолацията се работило на бързи обороти. 
 
Изграждането на Изследователския център обхваща периода 2007 – 2020 г. и е резултат от няколко проекта.