Бойко Борисов приема поздравления днес за 60-ия си рожден ден. Кръглата годишнина го хваща в преломен момент. Само преди по-малко от три седмици той изведе ГЕРБ до победа на евроизборите, след като взе партията буквално на ръчно управление в навечерието на вота. Ако поредният успех срещу БСП беше очакван, малцина предвиждаха категоричния и безпардонен начин, по който Бойко се раздели с дългогодишната си дясна ръка Цветан Цветанов. 

Вторият човек падна курбан заради Апартаментгейт, който пък стана повод Борисов да обяви курс за прочистване на партията до местните избори. Дори даде дума да си намери по-млади млади наследници, на които да я повери.

Празникът го завари по средата на третия му мандат като министър-председател. Ако го изкара докрай, което не успя при предишните два кабинета на ГЕРБ, Борисов ще задмине като най-дълго управлявал премиер дори Тодор Живков. Тато удържа властта точно 3 146 дни - от 27 ноември 1962 г. до 9 юли 1971 г.  Още миналото лято Борисов изпревари Стефан Стамболов, изкарал на държавното кормило 2 464 дни (от 20 август 1887 г. до 19 май 1894 г..

До края на тази година Борисов  ще задмине 3000 дни на власт.  1325 от тях изкара начело на първия кабинет на ГЕРБ  ( 27 юли 2009 г. -13 март 2013 г.). Второто правителство на Борисов управлява 817 дни - от 7 ноември 2014 до 27 януари 2017 г. Третият кабинет встъпи в длъжност на 4 май 2017 г., и вече е начело на държавата повече от две години. 

Борисов вече се зарече след края на мандата да загърби голямата политика. Почитателите му гадаят дали ще изпълни и хвърленото по-рано обещание да си вземе жена след като спре да се занимава с държавните дела. Не е ясно обаче дали ще има място за нея в бащината къща на премиера в Банкя. Тя поотесня след като там се нанесе семейството на дъщеря му Венета, която преди две години го дари с внук Бойко.

Снимка на двамата Бойковци вероятно ще се появи и днес в личния профил на премиера във Фейсбук, събирайки разнежени лайкове. 

Борисов може да се похвали, че още приживе се сдоби с паметник. Макар и на майтап София осъмна на 1 април тази година с монумент  на площад „Гарибалди, който мигаше със светещи очи, докато минувачите слушаха речите на Бойко и любимия му хит „Батальонът се строява”. Феновете на премиера първо се възмутиха, а после отсякоха, че рано или късно техният любимец ще получи и истински паметник, който отдавна е заслужил.

Иначе и на 60 Борисов остава верен на навиците си. Става по първи петли, пие поне две кафета с мед и започва да звъни. Спазва конската диета, както сам я нарича. Не закусва и не обядва, но прави дълга вечеря.

Въпреки предупрежденията на лекарите натежалият Борисов продължава да гони топката като централен нападател в тима на ветераните от Витоша (Бистрица) с любимия №13. Заради него във футболния фолклор се появи дузпа „Бойко”, която се пребива, докато не падне гол.

Сигурно премиерът се надява за следващия му рожден ден поне един от любимите му отбори Реал и Челси да е вдигнал купата в Шампионската лига. Ако и Левски пък сензационно стане първенец у нас, футболната му радост ще е пълна.

Последните два рождени дни Борисов празнува в чужбина и трябваше да черпи в правителствения самолет. Миналата година 13 юни го завари в Йерусалим, където патриарх Теофилос Трети го удостои с Орден на рицаря на Йерусалим за неговите заслуги към православието. Премиерът ни бе провъзгласен и за висш командир на Ордена на Светия Божи гроб, получавайки златен кръст, върху който има златна корона и звезда. 

Преди това по време на срещата с президента на Израел Реувен Ривлин Борисов получи торта и изпълнение на Happy Birthday.  "Понеже много одъртяваме и гледах да го мина в работа този ден", обясни рожденикът защо е на работно посещение точно на 13 юни.

Година по-рано на същата дата Борисов чу на приличен български "Честит рожден ден, Бойко!" от своя турски колега Бинали Йълдъръм в Анкара. Поздравления и армагани към  своя гост и приятел поднесе и турският президент Реджеп Ердоган, който разведе рожденика в новия си дворец Аксарай, чието построяване погълна 600 млн. долара.

Днес за Борисов празникът започна с грохота на бойните стрелби от военните учения край Шабла, където той присъства. Първият подарък пък беше пистолет "Макаров". Този път край него беше военният министър Красимир Каракачанов. Глътка почивка получиха вицепремиерът Томислав Дончев и финансовият министър Владислав Горанов, които премиерът разкарва като куфари по цялата страна със служебния джип, който лично шофира.

Борисов явно още държи на темпо и затова е съмнително, че скоро ще стане безгрижен пенсионер. Иначе историята му до тук я знаят всички.

На 30 г. той пазеше Тодор Живков, на 40 вече се грижеше за царя, на  43 сложи генералски пагони в МВР,  на 46 стана кмет на столицата.  На 47 създаде ГЕРБ, а на 50 вече беше премиер.  Какво ли да чакаме на 70?