В България съществуват фискални буфери, които позволяват страната да мине през кризата. Това вероятно ще бъде отразено в бюджета за 2021 г. Това прогнозира пред БНР председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев.

Той посочи, че тази година имаме положително бюджетно салдо за септември, фискалният резерв е 9,5 млрд. лева.

По негови думи в рамките на година с Covid-криза се събира повече ДДС отколкото през други години.

Радев посочи, че след началото на коронакризата у нас са инвестирани около 600 млн. лева като антикризисни мерки. Около 330 млн. лева са за съхраняване на заетостта.

Според него в реалната икономика единствената мярка, която е свършила работа, е тази за микро- и малки предприятия.

Той заяви, че мерките са се случвали на принципа опит - грешка. Общата сума от 600 млн. лева е едва половин процент от БВП на България, посочи Радев.

По негови думи държавите, които се погрижат да съхранят икономиките си, ще са големите победители след кризата с коронавируса.

Председателят на БСК изрази мнение, че не трябва да се спасяват бизнеси, които са фалирали преди кризата. От това зависело колко справедливи ще бъдат условията за подпомагане. По негови думи в момента най-работещата мярка за съхраняване на бизнеса е мораториумът върху главниците по кредитите.

"Приходът в бюджета за 2018 г. от корпоративния данък е 2,3 млрд. лева, за 2019 г. е 2,6 млрд. лева. Към август тази година постъпленията са 1,4 млрд. лева. Предполага се, че тази година няма да достигне 2 млрд. лева. Това е един синтетичен показател - онзи, който работи на печалба, е работещ бизнес", коментира Радев.

Според него мерките не са лоши, но може би не са достатъчни. "Най-страшното беше, че администрацията не знаеше как да го направи. Това продължава да бъде тясното място във връзката между бизнеса и държавата", отбеляза той.

От своя страна президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов подчерта, че паралелно с мораториума върху плащането на данък печалба е добре да се отвори и темата за необлагаемия минимум върху минималната работна заплата.

"Минималната работна заплата е един от сериозните източници за покриване на всички харчове в държавата и това е нещо крайно несправедливо. Първата стъпка е да се освободи МРЗ от подоходен данък", заяви той.