Тенденциите в индустриалното строителство са за подчертано по-бутикови сгради, оригинални фасадни решения, оптимални конструктивни системи и внимание към работната среда.

Това стана ясно по време на Петата годишна конференция "Индустриално строителство и инвестиции". Водещи архитекти и инженери конструктори представиха актуални производствени и логистични проекти в строителството.

Проектантите залагат нови високотехнологични визии, екстериорни и конструктивни решения интериорни технологии. Инвеститорите все повече внимание обръщат на работната среда, зони за почивка и отмора както в сградите, така и на открито. 

"Ние искаме да променим общото виждане за индустриалната архитектура у нас, че трябва да е много обикновена и без отношение към детайла, визията и вписването й в околната среда. Стремежът ни е към създаване на все по-бутикови индустриални сгради", посочи пловдивският архитект Радко Тодоров, основател и водещ проектант на "Ер Те Консулт".

Архитекст Радко Тодоров беше лектор на събитието и даде за пример проектирания от него завод "Осрам" в Пловдив, който спечели приза "Сграда на годината 2017" в категория "Индустриални сгради". 

"Това бе едно голямо предизвикателство и голям шанс за нас, и смятам, че съвместно със изпълнителя – Кордеел България, успяхе да изградим производствена база на световната компания, която е без аналог в Европа. Друг интересен проект, в процес на реализация, е BioGest, разположен в индустриалната зона край с. Дъбово. Комплексът включва мелница за твърда пшеница, биогаз централа, няколко производствени халета за био продукти, като в перспектива ще се произвеждат и космически храни. Похвално е, че въпреки малкото населено място, италианските инвеститори решиха да заложат на по-модерната визия на произовдствено-административния комплекс", заяви арх. Радко Тодоров, предава специализираното издание "Градът".

Той презентира и два големи индустриално-логистични парка – единият е "Роза Импекс" с площ от 150 000 кв. м на Околовръстния път на Пловдив, и в непосредствена близост с АМ "Тракия", който е със застроена площ от 200 000 кв. м. Арх. Тодоров съобщи, че вече стартира първият етап от мащабното разширение и модернизация на централната база на фирма Бултекс 99 на Карловско шосе в Пловдив. Пак в същия район в процес на разработка са предприятие за спасителни салове и складово-логистична база с ултра модерна визия.

Много интересен е и проектът за рибовъдна ферма на Профиш. За нейната фасада RT Consult е разработила съвместно с ЕТЕМ нов модул от еталбонд с форма на люспа.  Последните години проектантската фирма стъпва на международния пазар с офиси в Германия, Франция, Англия, Съедини Американски Щати, Обединени Арабски Емирства - под иметo BURO. 

 
През пролетта ще завърши строителството на високотехнологичния завод за самолетни части на Airbus край Пловдив, това стана ясно от думите на арх. Георги Стоянов. Той и екипът на АДС разработват и множество проекта за големи и по-малки логистични бази в Индустриална зона Костинброд, Индустриална зона Марица, и в Промишлената зона на Стара Загора. 

Той представи два проекта на световни компании, които продължават инвестициите си у нас в разширение на своите предприятия у нас. През март ще бъде направена първа копка на втория етап на завода за производство на електронни и механични части на Витте Аутомотив в Русе, който беше открит през 2014 г. Предвижда се разширение с още една производствено-складова сграда, идентична като площ и обем с първата фаза. Арх. Стоянов представи и концептуален проект за бъдещи разширения на предприятието за  производството на хидравлични и вакуумни помпи и на компоненти за автомобилни трансмисии на Магна Пуъртрейн в Индустриална зона Раковски.

 
Разработваният огромен брой индустриални проекти е показател за възраждането на българската икономика, посочи инж. Георги Колчаков. Това обаче е и доказателство за професионализма на българските архитекти и инженери в инвестиционното проектиране, които могат да отговорят и на най-високите изисквания на световни и наши компании. Инженерната работа е изключително важна и трябва да бъде извършена на съответното ниво, да се фокусира върху конкретния обект, с неговите специфики.
Складово-логистична база в с. Равно поле
 
Изборът на конструктивна система при решаването на един индустриален проект трябва да произтича от конкретните особености на технология, производствен процес, парцел и т.н. Той представи три много различни решения за проектиране на сглобяеми промишлени сгради, обусловени именно от техните конкретни специфики. Двата са в Пловдив - предприятие за машинни елементи, възли и агрегати (96х55 м) и и търговско-складов комплекс с административна част на "Актуал Индъстрис" (70х25 м), и складово-логистична база на Офис 1 Суперстор в с. Равно поле (размери 72х74 м). Инж. Колчаков обобщи, че главно мото в проектантската му работа и до днес стои един принцип на покойния инж. Кубер Найденов: "Един инженер може да проектира такива конструкции, чието тегло може психически да понесе".
 
Снимки: Градът