Ценовите лудости на пазара с недвижими имоти в Пловдив продължават. Докато вече трудно може да се сдобиете с монолитен двустаен обзаведен апартамент на цена под 200 000 лева, да станете собственик на къща в т.н. "предградия" си е мисия за солидно богати хора.

За предградия в Пловдив се считат близките села в Родопската яка, както и населените места в периметър от 10 км от табелите на Пловдив във всички посоки. 

Справка на пазара на имоти показва, че само покупката на къща, и то без акт 16, трудно би могла да излезе под 400 000 лева, а довършителните дейности и обзавеждането ще ви костват поне още 100 бона. 

Пловдив ми е Ню Йорк! Апартамент от 150 кв.м. по 1 милион леваКои са имотите за милионери?

Това обаче не плаши нито купувачи, нито инвеститори. Справка в РИОСВ Пловдив показва, че са искани становища за изграждане на десетки мини комплекси с между 5 до 20 къщи. Интересът към подобни къщи пък е една от най-силно развитите тенденции през последните пандемични години, които обърнаха пазара с фокус към живота в селата и вилните зони.

В същото време, понеже повечето домакинства не разполагат с такива спестявания, ипотечните кредити представляват 1/5 от всички кредити в банките. Заради драстичния ръст на цените на апартаменти в Пловдив, изразяващ се в стартиращи цени от 1300 евро за кв.м. в по-предпочитаните квартали, купувачите масово предпочитат да теглят по-голям кредит, но да закупят къща със земя. Инвестицията в подобен имот е далеч по-различна от купуването на апартамент, при който в най-добрия случай получаваш минимално количество идеални части от сградата и терена.

Имотен рай! Ипотечните кредити нараснаха с близо 20% на годишна базаСпестяванията на домакинствата растат едва с 6%

Луксозните имоти в Родопската яка обаче не са по джоба на всеки. Средната цена за обзаведена къща е 600 000 лева, и то за не голям имот - средно около 200 кв.м. застроена площ с приблизително същата големина двор.  

Според експерти кредитният пазар обаче ще се охлади с покачването на лихвите на Европейската централна банка. За момента няма промени в лихвите и общото ГПР по кредитите, но предвид прогнозите за вдигането на основния лихвен процент с още поне 1% в следващите 12 месеца, вероятно ще има корекции при кредитирането и у нас. Първите стъпки са изисквания за по-голям процент самоучастие и по-рестриктивни условия към кредитополучателите, като доход, застраховки и т.н. 

Не се очаква обаче цените на имотите да паднат. Според анализатори на пазара, вероятно ще продължат да растат, но само с темпа на инфлацията.