Държавата да ни връща част от парите за почивка в България. Това е едно от предложенията, изготвени от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация за справяне с кризата от COVID-19. Идеята на бранша е всяко категоризирано по закона за туризма място за настаняване у нас да може да изготвя пакети от минимум 5 нощувки на цени между 200 и 600 лева. Освен настаняване в съответния хотел или къща за гости, услугата ще включва и допълнителни екстри - посещение на винарски изби, СПА центрове, увеселителни кътове и т.н. А до 7 дни след завръщане от почивката, туристите ще получават обратно процент от сумата на пакета - 15% за хора до 55 г. и 20% - за по-възрастните.

„Това е една от мерките, които набелязахме по време на спешното заседание на Изпълнителното бюро на БХРА, проведено на 26 юли в Слънчев бряг. Заседанието продължи повече от 4 часа. Беше поканен и вицепремиерът Валери Симеонов. Срещата бе много ползотворна”, обясни пред TrafficNews Еньо Енев, председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите „Тракия“ Пловдив и зам.-председател на БХРА.

От бранша са настояли и за прекратяване на черния пиар по Черноморието, като се обърне специално внимание на всички случаи на нелоялни търговци и злоупотреби, които излизат в медийното пространство. „В крайна сметка един или два случая не дават цялостната картина за нашето Черноморие”, категоричен е Енев.

Намаляването на ДДС-то от 20 на 9% да бира и вино, което бе прието от депутатите вчера, удължаване при необходимост на мярката 60/40 и през 2021 г., финансов стимул за чартърните полети от 35 евро на седалка, както и отлагане въвеждането на наредба 18 до пълното й напасване към бранша също са били поставени по време на срещата.

„Предлагаме и още една много хубава мярка  - финансиране на електронна система за резервации, плащане, фактуриране и настаняване на туристи без рецепционист. Отнася се за малки хотели и къщи за гости. Така ще се помогне по всяко време туристът, заплатил услугата, да посети даденото място и да се настани, без да използва услугите на рецепция. Това е и крачка към бъдещето на туризма и подобряване качеството на самата услуга”, посочи Еньо Енев.

От бранша настояват и за обособяване на обекти в големите ни летни и зимни курорти за карантиниране на туристи. Вече дори имат готови два хотела - в Слънчев бряг и Златни пясъци, където да бъдат отделяни гостите с положителна проба за COVID-19. Идеята е от бюджета да се поемат разходите както за лечение, така и за  нощувки и изхранването по време на принудителния престой.

За да се запази персоналът и да се повиши квалификацията на бармани, сервитьори и готвачи пък, от асоциацията предлагат да се правят курсове за преквалицикация и обучение.  

„В понеделник направихме и първата работна среща с министър Мария Николова. Категорично мога да кажа, че срещата беше продуктивна, с реални действия за спасяване на летния сезон и подготовка за зимния. Изборът на Мария Николова е прекрасен, защото в нея ние от бранша виждаме един много деен човек, който милее за родния туризъм”, категоричен е Еньо Енев, според когото все още има шанс летният сезон частично да бъде спасен.