С 20 стотинки поскъпва хлябът от понеделник в пловдивските магазини. Така 650 грама от най-масовия бял хляб и Добруджа, който в момента в Пловдив се продава между 65 и 80 ст., ще скочи съответно до 85 ст. и левче. До 1.30-1.50 лв. пък ще достигнат пълнозърнестите хлябове със семена, научи TrafficNews.bg. С нова цена ще е и брашното в търговската мрежа, което ще се продава с 30 стотинки по-скъпо за килограм. „Информирани сме от големите фирми производители за новите цени. Увеличението с 20 ст. е препоръчително, но едва ли някой от колегите ще си позволи да слага по-голяма надценка, просто защото ще загубим клиентите”, разказаха пловдивски търговци.

Причините за скока са няколко – слабата реколта, лошото качество на зърното, както и по-скъпият ток и газ. „Реколтата тази година е около 5.5 млн. тона, окончателните резултати ще ги чуем на Консултативния съвет по зърното, който ще се проведе идния вторник в Министерство на земеделието и храните. Разликата спрямо миналата година е около 1.2 млн. тона по-малка житна реколта. Освен това, заради обилните дъждове в края на жътвения период тази година, едва 50 процента от пшеницата има хлебопекарни качества”, съобщи пред TrafficNews.bg Мариана Кукушева, председател на Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Тя е категорична, че все пак най-добрата пшеница остава в България за вътрешно потребление, което годишно е около 1 млн. тона. Това е така, защото у нас хлябът се произвежда по традиционна рецепта – брашно, мая или квас, щипка сол за стабилизатор и вода. „При такава опростена рецепта брашното трябва да бъде с много добро белтъчно съдържание”, посочи Кукушева.

Що се отнася до трайната тенденция търсенето да е повече от предлагането, към момента на порт Бургас търсенето на пшеница с хлебопекарни качества е на 400 лева за тон, но никой не продава. Производителите задържат пшеницата с добри качества, защото очакват търсенето да се повиши. Това очакване е аргументирано от факта, че Русия тази година има с 20 млн. тона по-малка житна реколта.

„Знаете, че от 1 септември цената на газа се увеличи с 15%. В рамките на календарната година досега цената на газа за бизнеса е пораснала с около 35%, а цената на тока – с около 42%. Тези солидни увеличения всъщност променят себестойността на хляба за хлебопроизводителите. И сега идва моментът да развенчаем един мит, който съществува в България, свързан с твърдението, че хлебарите определят колко струва хлябът. Всъщност доставната цена на хляба представлява едва 50 процента от продажната. Търговските вериги – и чужди, и български, работят по нелоялна търговска практика, като от всеки хляб печелят по 30 ст. При хлебаря в най-добрия случай има счетоводна печалба 1 стотинка, която е различна от реалната печалба. Поради този страшен факт у нас много често се сменя собствеността на хлебопекарните предприятия, защото обикновено колегите изпадат в несъстоятелност”, посочи председателят на Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

И допълни, че търговските вериги работят в ситуация на свръхпечалба, а хлябът не се търгува като бързооборотна стока. „В света при бързооборотните  стоки нормите на печалба са в рамките на до 5%. В България за търговеца рамката е 30-35%, а понякога и 40%”, заяви Мариана Кукушева.